fbpx

Medvetámadás, egy ember meghalt

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 27.

Egy férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba, miután rájuk támadt egy medve a romániai Hargita megye északkeleti részén.

 

A medve tehénre támadt

Pénteken három pásztor próbálta elhajtani azt a medvét, amelyik egy általuk felügyelt szarvasmarhára támadt Drăgoiasa falu határában. Ekkor a medve a három pásztor felé fordult, és őket vette üldözőbe.

Egy 26 éves férfi bemenekült az erdőbe, holttestét a helyszínre riasztott csendőrök mintegy háromszáz méterre találták meg az első támadás helyszínétől szombat reggel – tudósított az Agerpres hírügynökség.

 

Medve Korábban is észleltek medvét a térségben (Fotó: Székelyhon/Piri Attila)

 

A másik megtámadott pásztor

Egy 45 éves férfit rendkívül súlyos állapotban szállítottak kórházba. Koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett, és a nagyvad több ujját is leharapta. A jászvásári kórházban hét órán át műtötték. A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást, ő riasztotta a hatóságokat.

 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter

„A Környezetvédelmi Minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában. Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében.”

Állatvédő szervezetek bírálták a minisztert a sürgősségi kormányrendelet miatt, mely csökkenti a bürokráciát és lehetővé teszi, hogy 24 órán belül kilőjék vagy elkábítsák, és máshova szállítsák a településekre bejáró, emberre támadó medvéket.

Korábban már téma volt a medvekérdés Romániában, ugyanis a több helyen etetik a nagyragadozókat, ezzel is a lakott területek közelébe szoktatva az állatokat. Az illetékes minisztérium súlyos büntetést helyezett kilátásba a vadetetések csökkentése érdekében, egyben többlépcsős akciótervet dolgoztak ki a nagyragadozók visszaszorítására.

 

Medve
Már lakott területre is bemerészkednek a nagyragadozók (Fotó: Székelyhon/Beliczay László)

 

Romániában túlszaporodott a medveállomány

2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot betiltották a szomszédos országban. Korábban évente 400-450 medve kilövésére adtak engedélyt.

A 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint Romániában 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. Azonban a nagyragadozók – az élőhelyüket nagyságrendi, ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból vizsgálva – optimális egyedszáma 4000-ben határozható meg.

 

Magyarország őshonos nagyragadozói a hiúz, a farkas és a medve

Hazánkban is egyre gyakrabban jelennek meg nagyragadozók, sőt a farkas már megtelepedettnek tekinthető hazánk egyes területein.

A hasonló esetek elkerülése érdekében több portál már többször hívta fel a figyelmet a helyes magatartásra.

A mezőgazdaságban állattartással foglalkozókat segíti a témában a Kuvasz Őr Program, mely alapítványként működik.

 

Megvédi a bárányt a farkastól (Videó: Horizont Média)

 

A törekvésekkel összhangban van az Agrárminisztérium célja is, miszerint támogatják az ősi, magyar kutyafajták egyedszámának bővülését. A kezdeményezéseket segíti, szakmailag támogatja a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesülete is.

 

Forrás: MTI