fbpx

Két évtizedes a TECHAGRO Brnoban

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 12.

Csehország második legnagyobb városa, Brno a tavasznyitást hagyományosan egy fergeteges agrárösszejövetelnek szenteli a vásárközpontjában. Minden termékkategóriát képviselve egy híján negyven országból mintegy nyolcszáz kiállító jelentkezett be a vásárra. A várakozásoknak megfelelően több mint százhúszezer szakmai látogató érkezett a vásárra, közülük sokan Magyarországról.

A monstre találkozó egy olyan vásárcsoport része, amely a maga nemében a három legnagyobb közé tartozik Európában. A szakvásár látogatása jó alkalom nem csupán a mező- és erdőgazdasági gépek újdonságainak megismerésére, hanem a szakemberek és a gazdálkodók megismerésére is. Az elsőt húsz éve rendezték a Brnoi Vásárvárosban, így az idei alkalom több mint méltó ünneplése volt az évfordulónak.

A TECHAGRO – amely egyben a mezőgazdasági vásárcsoport gyűjtőneve is – mezőgazdasági szakvásárral egy időben rendezték meg a SILVA REGINA erdészeti és vadászati szakvásárt, a mező- és erdőgazdasági megújuló energiaforrások BIOMASSE szakvásárát, valamint az ANIMAL VETEX állatgyógyászati szakvásárt.

TECHAGRO

A mezőgazdasági gépek a Brnói Vásárváros teljes területét elfoglalták a „H” pavilon és a szomszédos szabadterület kivételével, ahol haszonállatokat tekinthetett meg a látogató. A „Z” pavilont és a környező szabadterületeket az erdészeti gépeknek, a vadászatnak és a biomassza-feldolgozás bemutatóinak tartották fenn.

A szakvásárok ezúttal még azokat a területeket is elfoglalták, ahol a vásárlátogatók a korábbi években csak kísérőrendezvényeken vehettek részt. A kiállítási területen a mezőgazdasági gépek szinte valamennyi Európában jelen lévő gyártója és kereskedője bemutatkozott – mint például a John Deere, a Zetor, a New Holland, a Case vagy a Kuhn. A mező- és erdőgazdasági gépek csehországi gyártói közül például a FARMET-et vagy a ZDT Nové Veselí-t érdemes megemlíteni. Összességében több ezernyi gépet állítottak ki, ahol a kiállító vállalatok egyaránt jelentkeztek újdonságokkal és a gyakorlatban már közkedvelt gépekkel is.

BIOMASSE

Szorosan kapcsolódott a mező- és erdőgazdálkodáshoz a BIOMASSE szakvásár is, mindenekelőtt a biomassza, mint megújuló energiaforrás feldolgozására összpontosítva. A „Z” pavilon közelében a vásárlátogatók nem csupán statikus bemutatókat szemlélhettek meg, hanem a különböző gépek gyakorlati bemutatóit is nyomon követhették: nevezetesen a szecskázókat, aprítókat és ömlesztett áruk rakodására szolgáló gépeket a szakvásár teljes időtartama alatt működés közben is bemutatták.

SILVA REGINA

A SILVA REGINA a vásárlátogatóknak az erdészeti témakörben elsősorban fát mozgató gépeket mutatta be a kísérő rendezvények széles skálájával, beleértve a favágó sportot is. A vadászoknak a „Z” pavilon megismerése jelentette a legnagyobb élményt: itt számos vadászati témájú kiállítási tárgy – például vadásztrófeák – mellett azok a standok is szerepeltek, ahol vadászruházatot, vadászfegyvereket, lőszert, optikai termékeket és további vadászati és természetjárási kötődésű árukat kínáltak.

A magyarok

A következő magyar kiállítók érkeztek Brnoba egy közösségi standdal: az Optigép Kft., a Linamar Hungary Zrt., a Komáromi Gép Kft., a Farmgép Kft. és az Agri Motor Kft.

További önálló kiállító volt a Michelin Hungária Kft. 108 m2-en, a Nitrogénművek Zrt. 50 m2-en, az Infracont Kft. pedig 15 m2 területen. A Silva Regina szakvásáron a LedBox Kft., a Dekoratex 2000 Bt., a Kaszó Zrt., a KEFAG Zrt., a Koppán és Pertl Szőrme Kft., a Muray Galéria és a Szilfa Kft. mutatkozott be.

A magyar mezőgazdaságigép-gyártókat ezúttal tehát öt cég képviselte a háromszáz négyzetméteres közösségi standon a korábbi ITD utódszervezete, a Magyar Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség szervezésében. Az intézmény igazgatója, Vittek András tájékoztatása szerint a kiállítóinknak nagy segítséget jelentett a kollektív stand installált támogatása. Egyébiránt mindannyian a prémium kategóriás termékeket vonultatták fel az ötnapos megmérettetésen. Mindenképpen hír értékű azon tény, miszerint a kiállítás első napján a közel negyvenezer látogató – amely rekordszám a kiállítás két évtizedes történetében – között már komoly érdeklődőket is regisztrálhattak a gyártóink. Kolozsvári István prágai nagykövet szerint a magyar mezőgazdasági gépgyártás nagy kitörési pont lehet az agráriumban.

Rögtönzött kerekasztal beszélgetés

Egy rögtönzött kerekasztal beszélgetésre is sor került: Dr. Fekete Gyula, a MEGOSZ (Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetsége) főtitkára rugalmasan összetoborozta az öt magyar cég képviselőit, a tucatnyi tudósító munkáját segítve. A spontán fórum kapcsán közreadunk néhány információt olvasóinknak.

Az Optigép Kft. az elmúlt esztendőben mintegy félezer adaptert gyártott le, amelynek egyötödét Oroszországban és Ukrajnában értékesítették (a világ legnagyobb napraforgó termelőinek). A Farmgép Kft. vezetője – akik egyébként termékeik felét Magyarországon adják el – szólt a folyamatos fejlesztéseikről. Hitvallásuk szerint egy sikeres vállalkozáshoz hit, tudás és szerencse szükségeltetik. A Linamar Zrt. nemcsak Brno, de a hannoveri Agritechnika visszatérő résztvevője is. Ők az Oros névre keresztelt adaptereik 80%-át exportálják. A Komárom Kft. pedig gyakorlatilag most debütált itt, próbálgatják szárnyaikat kibontani viszonteladók felkutatásával, illetve megtalálásával.

TECHAGRO számokban

2014. március 30 – április 3. között rendezték meg.

3 legnagyobb európai vásárcsoport része.

Az 1. TECHAGRO-t 20 éve rendezték a Brnói Vásárvárosban.

Ez a szakvásár 4, tematikájában szorosan kapcsolódó szakvásárból áll (TECHAGRO, SILVA REGINA, BIOMASSE, ANIMAL VETEX). A TECHAGRO egyben a mezőgazdasági vásárcsoport gyűjtőneve.

39 ország közel 800 kiállítója találkozott az 50 országból érkező mintegy 120.000 látogatóval.

A mezőgazdasági gépek a Brnói Vásárváros teljes területét elfoglalták.

Standok között

A standok között felfigyeltünk néhány különlegességre, mely a magyar gazdák számára is érdekes lehet. A következőkben ezek között szemezgetünk.

A válogatási fejlődés folytatódik, avagy a Bühler Sortex optikai válogatógépei

Amióta a Sortex megtervezte első optikai válogatógépét 1947-ben, folyamatosan növelik a válogatási kapacitást és hatékonyságot. Három évvel bevezetése után a Z sorozatot több mint 100 országban használják gabonák, babok, hüvelyes növények, mogyorók és nem élelmiszer jellegű termékek, mint pl. a műanyagok válogatására. A Z-sorozat népszerű, mert mindegyik jellemzője úgy lett megtervezve, hogy jobbá tegye a termékét és növelje a nyereségességét.

Ebből az erőteljes alapból született a SORTEX Z+ válogatógép, így az optikai válogatás új szintre lépett. A hibás termék felismerése kamerákkal történik, színbeli, anyagbeli illetve alakbeli eltérés alapján.

A SORTEX Z+ a legtisztább válogatási minőséget kínálja, de az elfogadott termék minősége külön meg határozható. Automatikus kalibrációt és termék követést alkalmaz az állandó minőségért, gépkezelői beavatkozás nélkül.

A hibás szemek és tört magok mennyiségének folyamatos mérése biztosítja a minőségbiztosítási adatokat statisztikai analízis megjelenítésével.

A gép megfelelő energiagazdálkodásával csökkenti a villamos költséget és a kisméretű, de nagynyomású fúvóka pedig a levegő felhasználást. A hosszú élettartamú megvilágító egységek és fúvókák csökkentik a karbantartási költségeket.

A SORTEX Z+ kialakítása hozzájárul biztonságos és tiszta termék eléréséhez. A nyitott szerkezet megakadályozza a termék felhalmozódást és könnyűvé teszi a tisztítást. A Sortex Grand Prix díjat nyert.

TECHAGRO Grand Prix díjat nyert a Krone

Az AutoCalibrate – a Krone BiG X önjáró silózók hozammérő eszközeinek automatikus kalibrálása – a Krone cseh importőreinek közös standján nyert elismerést.

Az opcionális CropControl hozammérővel egyetlen gombnyomással, gyorsan és pontosan lekérdezhető az aktuális terméshozam. A CropControl a betakarított terület hozamának hiánytalan dokumentálását teszi lehetővé.

Az AutoCalibrate a BiG X önjáró silózók hozammérő műszereinek automatikus online-kalibrálása szántóföldön, a szecskázó géplánc szállítókocsijába épített mérleg segítségével. A BiG X silózón és a szecskaszállító kocsin is egy-egy, egymással mobil rádiós összeköttetésben álló folyamatvezérelt tárolóegység található, amely a szükséges adatokat meghatározott ritmusban fogadja és a központi tárolóra továbbítja. A kalibrálásra folyamatosan, a „kalibráló kocsi” minden egyes megrakodásakor sor kerül. Az AutoCalibrate nagyon pontosan működik, és első ízben teszi feleslegessé a rakomány súlyának hídmérlegen történő meghatározását.

MICHELIN ma és holnap

Michelin 2014-ben tovább bővíti kínálatát a növénytermesztés egészét lefedő gumiabroncs-választékkal. Két új típust mutattak be:

SprayBib VF420/95R50, Ultraflex technológiával, permetezőgépekhez új méretekben;

BibLoad Hard Surface, a kompakt és teleszkópos rakodók igényeinek megfelelő új, kemény futófelülettel.

A legnagyobb, az újragondolt kialakításúak és a sejtelmes jövő

A jövőbe tekintve láthattuk a világ legnagyobb traktorabroncsát: a MICHELIN AxioBib IF900/65R46 szélessége 900 mm, átmérője 2,32 m. Egy gumiabroncs terhelhetősége 10.600 kg, közúton akár 65 km/h sebességgel is közlekedhet. Mint mindegyik mezőgazdasági gumiabroncs, úgy ez is a Michelin Ultraflex technológiájával garantálja a hatékony vonóerő-kifejtést és a csekély talajterhelést, ezen keresztül pedig a jobb jövedelmezőséget. A KRONE ezt a gumiabroncsot fogja használni új generációs, 1.100 LE motorteljesítményű kombájnjain, és a New Holland T9, illetve a Deutz-Fahr legújabb,11-es sorozatú traktorait is ezzel szerelik fel.

Felső képünkön „leleplezésre” várt a már most beharangozott, forradalmian új „Smart” azaz intelligens gumiabroncs, amely egyelőre Concept QR kódnéven szerepel. Az abroncs újszerűsége az oldalfalba vulkanizált kód által nyújtott lehetőségekben rejlik.

A kísérleti gumikoncepció meghökkentő lehetőségei

A kísérleti gumikoncepció meghökkentő lehetőségei

ZETOR sajtótájékoztató a sikerekről

A csehek egyik tradicionális erőgépgyártója, a ZETOR TRACTORS külön termékbemutatón fogadta a nemzetközi sajtó képviselőit Jaroslav Gottwald értékesítési- és marketingigazgató felvezetésével. Az 1946-ban alapított cég eddig egymillió-kétszázhuszonegyezer erőgépet értékesített a világ minden részébe, nevezetesen öt kontinensünk mintegy hatvan országába.

A zetorosok újdonsága a szériagyártásban a Forterra HD típus, amely három modellben készül: 130, 140 és 150 LE-s változatokban.

A nagy érdeklődéssel kísért összejövetelen megtudtuk, hogy az elmúlt esztendőben a Zetor Major típus fejlesztésével ugyan kilencszáz darabot terveztek legyártani, ám a végső teljesítés 1300-ban állt meg. Tavaly az összes értékesítésük 7%-os növekedést mutatott a bázisévhez viszonyítva, amely szerint 90%-ban külföldön találtak gazdára a gépeik. Termékeik 70-140 LE közötti teljesítményben készülnek, ám a jövőben szeretnék elérni a 20 LE-s kategóriát is. További céljuk, hogy az eddigi termelésük megtartása mellett minimum a 300 millió koronás eredményességet érjék el. Csupán megjegyezzük, hogy a több lábon állás jegyében rakodógépeket is gyártanak a rangos traktorgyárban. Természetesen az utóbbi jelző relatíve értendő, mivel szakemberek állítása szerint egy erőgépgyártás évi 10.000 db alatt nem lehet rentábilis. A lényeg persze az, hogy a cseh vállalkozás – ennek ellenére – a tavalyi 4.667 traktor előállításával is sikeresnek minősíthető.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a www.agraragat.hu galériájában.