fbpx

Új gyártó a szemenként vetőgépek palettáján Väderstad Tempo

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 31.

Az immár 50 éves svéd Väderstad-Verken AB talajművelő és talajelőkészítő+vető gépkombinációi után a cég új szemenként vető gépeit is megismerhetik a hazai gazdálkodók. Az új fejlesztésű vontatott Tempo precíziós szemenként vető gépet decemberben ismerhették meg a sajtó munkatársai közelebbről.

 

A gépfejlesztés kritériumai

 

 

A Väderstad Tempo szemeként vető gép(ek) kifejlesztésénél a konstruktőrök hármas célt tűztek ki: precizitás, nagy munkasebesség és területteljesítmény elérése.

A célokon belül feladat volt, hogy nagy (akár 15-17 km/h) sebességek mellett is pontos, soronkénti nyomólevegős magkijuttatást biztosítsanak; a gép(ek) megfelelően nagy mag- és műtrágyatartállyal legyen(ek) felszerelve, ami jobb produktív időkihasználást, ezáltal egyedülálló teljesítményt tesz lehetővé.

További elvárás volt még a tökéletes maglehelyezés, amely a legkedvezőbb feltételeket biztosítja az egyenletes csírázáshoz és keléshez.

A pontos magadagoláshoz egy teljesen új konstrukciójú magadagoló szerkezetet fejlesztettek ki, amely számos eredeti megoldást tartalmaz.

A tervezőjéről Gilstring-magadagolónak elnevezett, speciális műanyagból készült vetőházban – a haladási sebességgel történő szinkronizálást biztosító külön radaros útadóval – a soronként 50 W teljesítményű elektromos motorral meghajtott vetőtárcsákról hármas lesodrókerék választja le a többlet magvakat.

Az adagolót kiegészítették egy egyedi gumihengerrel, amely a kivetendő magvaknak a maglevezető csőbe való juttatására szolgál.

A tökéletes magtovábbításhoz a soronkénti nyomottlevegős (túlnyomásos) ún. „Power Shoot” technikát alkalmazták.

A nagy munkasebességgel végzett vetés során a magvak pontos, egyenlő mélységű talajba helyezéséhez – húzott rendszerű, egymáshoz képest függetlenül elmozdulható – mélységhatároló kerekekkel kombinált tárcsás vetőcsoroszlya-párokat használtak, amelyek után egy nyomókerék „állítja meg” a nagy sebességgel érkező vetőmagvakat, rögzítve azokat a barázdafenéken.

A vetés lezárását (állítható terhelésű) „V” elrendezésű magtakaró-talajlezáró kerekek végzik el.

 

Főbb konstrukciós jellemzők

  • Vontatott 6- és 8 soros kivitelek (2 ill. 4 járókerékkel), szállításkor a szélső vetőelemek (1-1 ill. 2-2 vetőkocsi) a hosszú vonórúd mellé előre behajthatók;
  • Zárt („homokóra”-alakú) vázszerkezet, amely a sűrített levegő tárolására és szétosztására is szolgál. A vázszerkezet (hidraulikus kiegyenlítéssel) kereszt- és hosszirányban is képes követni a talajfelszín egyenetlenségeit;
  • Az üzemeltető erőgép TLT-jéről kardántengellyel meghajtott ventilátor, amelyhez egy generátoregységet is beépítettek a vetőszerkezetek (ill. műtrágya kijuttató) elektromos motorjai áramellátásának biztosítására;
  • Soronként paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsik, amelyek – tömegáthelyezéssel – egy torziós rugó segítségével további 150 kg-mal terhelhetők, így a teljes csoroszlyaterhelés max. 325 kg lehet, és a vetőgép direktvetésre is alkalmazható;
  • Nagyméretű (soronként 70 literes), formatervezett magtartály, amely – egy 8 soros Tempo vetőgép esetében – kb. 20 ha kukorica elvetését jelenti feltöltés nélkül;
  • Formatervezett soronkénti mikrogranulátum tartály (17 literes), mechanikus adagolószerkezettel talajfertőtlenítő szer vagy starter műtrágya kijuttatására a magbarázdába;
  • Az adagoló szerkezetek vetőelemenkénti elektromos motoros meghajtása;
  • Hidraulikus működtetésű tárcsás v. (rugós szárú) ékes nyomjelzők;
  • A gép kalibrálása és üzem közbeni ellenőrzése (beállítás; sorelzárás, stb.) a Control-Station berendezésbe épített funkciókkal pontosan elvégezhető. Valamennyi adagoló magérzékelővel van ellátva és a szenzorról érkező impulzusokat kijelzi a monitor képernyőjére. Itt a gépkezelő (traktorvezető) áttekintheti a gép funkcióit (magkihagyás v. kettős vetés gyakorisága, variációs együttható; adagolási pontosság, stb.);
  • Opcióban: (1250 v. 1700 literes) központi műtrágyatartály, elektromos motorral meghajtott adagolószerkezettel és pneumatikus műtrágya továbbítással; soronkénti műtrágya kijuttató csoroszlyákkal; sortisztító csillagkerekek a talajművelés nélküli v. csökkentett menetszámú talajműveléssel előkészített területen történő vetéshez, és egyéb kiegészítő részegységek is a felhasználók rendelkezésére állnak.

 

Főbb műszaki adatok

 

Vetőgép típusa

Tempo 6

Tempo 8

Vetősorok száma

6

8

Sortávolság (mm)

700

750

762

800

700

750

762

800

Munkaszélesség (m)

4,2

4,5

4,6

4,8

5,6

6,0

6,1

6,4

Szállítási szélesség (m)

3,0

3,0

3,0

3,3

3,0

3,0

3,0

3,3

Tartály térfogatok:

– vetőmag (l/sor)

70

70

– mikrogranulátum (l/sor)

17

17

– műtrágya (l)

1250

1700

Tömeg, alapkivitel (kg)

1600-2000

2700-3350

– „combi” kivitel (kg)

2250-2900

3500-4150

Teljesítményigény (kW)

51,5-73,5

66,2-91,9

(LE)

70-100

90-125

 

A Tempo vetőgépek prototípusainak „nyúzópróbái”, laboratóriumi és szántóföldi tesztelései öt országban – közöttük Magyarországon is – már megtörténtek.

A vizsgálatok igen kedvező eredményeket mutattak (pl. 8-15 km/h között a kettős vetések száma 1% alatt maradt, míg a magkihagyások aránya 2% körüli volt), így a gyártó Väderstad nagy reményeket fűzhet az új precíziós vetőgép-konstrukcióhoz.