Így veheti fel a versenyt a Makói hagyma a modern hibridekkel szemben

Borítókép

A Makói hagyma világviszonylatban is jól ismert és keresett Hungarikum jó fűszerező tulajdonsága és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása az elmúlt időben azonban nehézkessé vált: a tradicionális dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákkal szemben.

Nézzük, milyen válaszokat kínál ezekre a problémákra a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya. A hagymafajták esetében is elmondható, hogy a piaci átlagárat jellemzően a nagy termőképességű hibridek határozzák meg, amelyek teljesítőképessége meghaladja a makói hagymáét. A modern hibridek viszont tárolhatóságukban és beltartalmi értékeikben is messze alulmaradnak a hazai fajtakörrel szemben.

A Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály célul tűzte ki olyan hibrideket nemesítését, amik hordozzák a Makói hagyma kedvelt tulajdonságait: jó minőségűek, magas a szárazanyagtartalmuk, jó fűszerező képességűek és jól tárolhatóak. Emellett vállalta a tradicionális fajták fenntartását és főbb tulajdonságainak javítását is.

A hagymanemesítés igen problémás, hiszen magtól magig két év szükséges, a beltenyésztést rosszul tűri és lassú az évenkénti előrehaladása is. A hibrid előállításhoz 3 vonalat kell egyszerre tisztán fenntartani és irányítottan porozni. A tradicionális fajták tulajdonságainak javításához az egyszerű szelekciós elveket alkalmazzák.

A hagymamag legfeljebb 3 évig csíraképes, ezért az adott fajtát folyamatosan fenn kell tartani: újra és újra elvetik és szelektálják, hogy tisztán és jó minőségben állíthassanak elő vetőmagot a termelők számára.

A hibridnemesítés első lépése a hímsterilitás felfedezése volt: ezek olyan hagymavirágzatok, amelyekben nem fejlődik porzó, így teljesen önmeddővé válnak. Ezt az úgynevezett anyavonalat olyan porzós vonallal/fajtával kell fenntartani, amely semmiben nem változtat a tulajdonságain. Miután a két alapvonalból álló anya stabilizálódik, akkor kereshetik a hibridelőállításhoz szükséges apa vonalat, ami a forgalmazni kívánt vetőmagot eredményezi. Ez a folyamat 4 évig tart, amelynek első szakaszában a hímsteril anya, a másodikban a kereskedelmi hibrid szaporítása folyik.

A nemesítés alapját egyelőre a szárazanyag-taralom, a tárolhatóság, a kihajtási és romlási veszteség, a dugványméret és a Brix érték adja. A jövőben tervezik „könnymentes” fajták szelektálását, különleges alakú, színű változatok fejlesztését, valamint szeretnék kiterjeszteni a kutatásaikat a fokhagymára és egyéb fajtakörökre is.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no