fbpx

Így vetjük az őszi búzát

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 26.

Újra vetettek, ültetvényeztek Kiskunhalason és környékén az óvodások. A három évvel ezelőtt indított Ovikert Program keretében most az őszi búzát és a dughagymát vetették el a kicsik. 

 


Csanádi Lajos, Halas és Környéke Gazdakör elnöke

A kiskunhalasi Százszorszép Óvodák Vasút utcai Óvoda gyermekei az őszi projekthét keretében nagy lelkesedéssel álltak parcellákhoz, melyet korábban a gazdakör segítségével alakítottak ki. Minden gyermeknek saját, óvodai jelével megjelölt területe van, ahol ő a „gazda”. Minden munkát a vetéstől a betakarításig a nevelők és a szakemberek iránymutatása szerint ő végez el. Nagyon fontos a kétkezi munka, ez segíti a kötődés kialakulását, valamint a tudás és az emlékek elmélyülését.

 

Tudásátadás

A vetés során minden munka mozzanatot átbeszélnek a gyerekekkel, a vetőmag jellemzőit megfigyelik, érzékszerveiket használva vizsgálják. Majd ugyanez lesz a betakarításnál is, illetve az egyes munkafázisoknál…

„A komplex foglalkozáshoz közvetlenül kapcsolódik az ültetés eseménye: matematikai ismeret mikor a kiskertet parcellákra osztjuk; a környezet megismerése, mikor a növények jellemzőit megismerik a gyermekek; az anyanyelvi neveléshez illeszthető, mikor az egy-egy növényhez kapcsolódó mesét, mondókát, verset elevenítünk fel; a vizuális nevelés, ábrázolás, mikor ezeket az élményeket papíron jelenítjük meg. Ezzel együtt fontos, hogy a néphagyományokat is megismerjék a gyerekek, a jeles napokat, az időjárással kapcsolatos megfigyeléseket…” – mondta el Barnáné Szabó Mikor Márta, az intézmény vezetője.

 

búzavetés ovisokkal
A képre kattintva nyissa meg galériánkat

 

Ovikert Programról Csanádi Lajos összegzésében:

Jelenleg ez még csak kistérségi program, a környező települések óvodáiban működik. Három éve indítottuk, minden évben több mint 400 gyerek ősszel és tavasszal ültet, illetve viszi végig a folyamatot a betakarításig. Igaz, most tavasszal a világjárvány kapcsán hozott óvintézkedések miatt a munka egyes fázisai el- vagy kimaradtak.

A program célja cél, hogy minden óvodás gyermek megismerje a kertészkedést, ne vesszen feledésbe a szakma, a nagyszülők agrár ismerete. Sajnos a nagyszülőket kell itt említeni, mivel sok családnál nem művelik a kertet, egy generáció kimaradt. A családi házak környékét csak füvesítik, hogy minél kevesebb gond legyen vele. Fontos a gyermekek szemléletének alakítása, az igény „palántázása”, hogy legyen a háznál zöldséges kiskert. Hangsúlyt fektetnek még a biotermesztés szemléletének erősítésére, ennek érdekében minden munkafolyamatot vegyszermentesen kerül végrehajtásra.

Ez a korosztály fogékony, ilyenkor lehet rögzíteni a folyamatot náluk. Visszacsatolást is kaptunk, mikor ellátogattunk iskolákba olyan osztályokhoz, ahol olyan gyermekek voltak, akik már részt vettek a programban. Sok gyerek tudta, mit tanultak a kiskertről még az óvodában, emlékeztek a folyamatra, hogy saját parcelláik voltak, amit ők műveltek.

 


A képre kattintva nyissa meg galériánkat

Három éves a projekt, most a végén a tapasztaltak összegzésre kerülnek. Ez alapján javaslat készül egy országos program megvalósítására.

 

 

Fotó: Barna Ferenc