fbpx

Íme, a jóslat: azért még ne vegyünk nagy levegőt…!

Írta: - 2020 március 26.

Napos tél, havas tavasz

Az extrém meleg tél után az elmúlt napok ilyenkor extrém hideg légtömegei árasztották el térségünket többfelé komoly károkat okozva a már teljes virágzásban levő korai gyümölcsfákban. Míg múlt csütörtökön és pénteken még 20 fokos májusi melegben haladtunk a tavaszi munkákkal, addig hétfőn és kedden már -3– -7 fok közé hűlt le a levegő.

 

Súlyos károk

A hideg idő az őszi vetésű kalászosokban nem tett kárt. A bokrosodás fenológiai fázisában levő búza és árpa, valamint a 6-8 leveles repce állományok továbbra is jó állapotban vannak. A korai csonthéjas gyümölcsöket azonban sokfelé teljes virágzásban érte a fagy, ami komoly károkat okozhatott. Az úgynevezett kisugárzási fagyok ellen, melyek derült, szélcsendes éjszakákon, fagyzugos helyeken jellemzőek, és rövid ideig állnak fenn, több védekezési módszer is létezik – csakhogy a hétfői fagy erős széllel érkezett, ami ellen alig van hatékony védelem… Az Agrárágazat munkatársai termelői források alapján úgy tudják, súlyos kárra lehet számítani például a Csongrád és Bács-Kiskun határán lévő kertészetekben.

 

Öröm és üröm

Jó hír, hogy e napokban, összességében a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, még a délkeleten sokáig megmaradt hiány is pótlódott március elejére. Kevésbé megnyugtató, hogy bár az előttünk álló napokban meleg és száraz idő – akár ismét 15-20 fokos meleg – lesz, ám korai fellélegezni: kedd reggeltől ismét többfelé fagypont alá a hűl levegő, és szerda reggel újabb fagyokra kell számítani. Érdemes hát figyelni az OMSZ sűrűn és folyamatosan frissülő méréseit, előrejelzéseit!

(forrás: OMSZ)

CÍMKÉK