fbpx

Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

Írta: - 2016 május 27.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

A miniszter elmondta, elsősorban a magyar technológia, vetőmagok iránt érdeklődik Azerbajdzsán. Dr. Fazekas Sándor partnere figyelmébe ajánlotta a magyar kapacitásokat ezen a téren, valamint elmondta, hogy a szarvasmarha ágazat is együttműködési terület lehet, ugyanakkor vágó- és tejelő szarvasmarha tekintetében is van lehetőség a kereskedelmi kapcsolatok bővítésére. A két fél egyetértett abban, hogy a Magyarországon nem, vagy az éghajlat miatt csak korlátozottan előállítható egyes termékek – pl. gránátalmalé – esetében lehetőség van az azeri export növelésére is, valamint egyeztetett a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokról is.

Dr. Fazekas Sándor jelezte, hogy a magyar szőlő- és borkultúra tapasztalatai hasznosak lehetnek Azerbajdzsán számára is, mivel az országban jelenleg is folyik a korábbi évtizedekben leépült ágazat kormányzati támogatással zajló fejlesztése. A két miniszter a bilaterális kérdéseken túl egyeztetett a globális élelmiszerpiacok jelenlegi állapotáról is.

A hivatalos és üzleti delegáció kíséretében érkezett azeri tárcavezető kétnapos magyar programja során felkeresett több magyarországi mezőgazdasági létesítményt is.

(FM Sajtóiroda)