Innováció az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 lévén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, - ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon – a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira, hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Szent István Egyetemen tartott „FoodConf” nemzetközi konferencián.

Az esemény kiemelt témája az Ipar 4.0 az élelmiszerszektorban, emellett szóba került az élelmiszer gyártása, logisztikája, kereskedelme, biztonsága, valamint a táplálkozás témaköre is, tudtuk meg az AM Sajtóiroda közleményéből.

Zsigó Róbert elmondta, hogy a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiánk is megfogalmazta, hogy Magyarország nemzeti érdeke a hazai lakosság egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszerellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból, a lehetséges itthon hozzáadott értékkel biztosítani. Ezen kívül kiemelkedően fontos a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni, és ezt az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani.

Az Ipar 4.0 az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak. A forradalmi átalakulás a szemünk előtt történik: a nyertese az lesz, aki puszta nézőből a folyamat alkotó résztvevőjévé válik.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc, vagy előre diagnosztizálhatóak a meghibásodások: ezzel elkerülhetőek a nem tervezett leállások. Emellett növelhető az energiahatékonyság, és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági szabályozásnak való megfelelés.

A kormány célja az Ipar 4.0 átállási folyamatának gyorsítása és elősegítése, ezzel is növelve a hazai élelmiszeripar EU-n belüli pozícióját.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no