fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: - 2017 október 18.

Alomszalma-befúvó berendezés

A német Bernard van Lengerich (ismert rövidítéssel: BvL) elsősorban a vontatott, önjáró és fix telepítésű, 1, 2 és 3 függőleges elhelyezésű keverőcsigákkal ellátott takarmánykeverő, -kiosztó kocsik gyártására szakosodott. A BvL a közelmúltban továbbfejlesztette a V-Mix sorozatú takarmánykeverő-kiosztó kocsikra adaptálható alomszalma-befúvó berendezéseit, amelyekkel a takarmányozások szüneteiben az istállók almozására nyílik lehetőség.

A V-Comfort Turbo típusjelű, ventilátoros alomszalma-befúvó berendezés a V-Mix sorozatok valamennyi vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsijára adaptálható, és a berendezés elhelyezése – a felhasználó igénye szerint – a keverőtartály előtti vagy mögötti is lehet. A szabadalmaztatott szalmafúvó-berendezést az üzemeltető erőgép 540 min-1 fordulatszámú TLT-éről hajtják meg. A ventilátoros szalmafúvó és elfordítható kifúvótornya korrózióvédelemmel ellátott anyagokból készül, a túlterhelés elleni védelmét súrlódó tengelykapcsoló biztosítja. A kővédelemmel is ellátott, továbbfejlesztett berendezés már kétkamrás kialakítású, a szalma továbbítására az „Air Flow” légáramlási elvet alkalmazzák. A 8 db lapáttal ellátott ventilátor járókerék átmérőjét 1.460 mm-re növelték meg, és a ventilátorház szélessége is 350 mm-re növekedett.

Ezek az előnyös technikai módosítások – a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) vizsgálatai szerint – optimális anyagáramlást, magas (max. 318 kg/min) szalma kiszórási teljesítményt, ~20 m távolságig igen kedvező szalmaeloszlást és maximálisan 30 m kifúvási távolságot eredményeztek. A V-Comfort Turbo szalmafúvó-berendezések – a jobbra és balra is 20°-ban elfordítható alacsony- vagy a 190°-kal elforgatható magas kifúvó toronnyal – kétféle változatukban szerezhetők be. Az alomszalma-befúvó berendezésekkel a hengeres-/hasáb alakú nagybálák is felapríthatók és kiszórhatók, ezáltal a V-Mix takarmánykeverő-kiosztó kocsik évenkénti produktív időkihasználása jelentősen megnövelhető.

A CLAAS új traktorai

A szántóföldi, a rét-, legelő- és telepi gazdálkodásban, homlokrakodóval és a szállításban is bevált traktorok motorteljesítmény-palettája lefelé és felfelé is bővült. A 2017 őszétől kapható ARION 510, 530, 550 típusok 125 és 185 LE közötti teljesítményűek, az ARION 610, 630, 650, 660 típussor vezérgépénél pedig a csúcsteljesítmény a CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) révén akár 205 LE is lehet. Az egyedül az ARION 660 modellnél elérhető CPM az alapból 185 LE-teljesítményt nagy TLT-teljesítményt igénylő, valamint szállítási munkában további 20 LE-vel növeli meg. Az ARION 500 modellek motorjai négyhengeresek, a 600 sorozaté hathengeresek. Az üzemanyag-takarékosság jegyében az ARION 600-asok üresjárati fordulatszáma álló helyzetben automatikusan 800 min-1-ről 650 min-1-re csökken. Minden motor teljesíti az EU Stage IV (USA Tier 4) tisztasági követelményeket a kipufogógáz hűtött EGR-visszavezetése, a DPF-részecskeszűrő és az SCR-katalizátor kombinációjával.

A motorválaszték bővülése mellett az új traktorok gazdagabb, háromféle felszereltséggel jelentek meg. Az új CIS+, a legújabb CEBIS-terminál, a továbbfejlesztett HEXASHIFT és CMATIC hajtómű-funkciók, valamint a CLAAS saját rugózott PROAKTIV első hídja mind elérhetővé vált. Ennek köszönhetően most először léphetünk túl a belépő CIS-kategória ismert mechanikus kihelyezett körein és a megszokott kijelzőn. A CIS+ felszereltség már gyári alapfelszerelésként kínálja az elektronikus kihelyezett köröket és a színes CIS-kijelzőt. Mindkét változat multifunkciós kartámaszában ELECTROPILOT keresztkapcsoló és DRIVESTICK menetvezérlő kar van. A csúcsot jelentő CEBIS-változat a CIS+ felszereltség előnyeit a teljesen újratervezett 12” érintőképernyős CEBIS terminállal, az intuitív DIRECT ACCESS gyorskapcsolóval, valamint a már három ujjal is kezelhető CMOTION joystick-kel teszi teljessé. Valamennyi változat ellátható HEXASHIFT terhelés alatt kapcsolható hajtóművel, a CIS+ és CEBIS változatok pedig fokozatmentes CMATIC hajtóművel is.

Az egyszerű és gyors kezelést lehetővé tevő dinamikus kormányzás az új modellek választható lehetősége. Ennél a traktoros az aktuális munkafolyamathoz igazíthatja a kormányzást az azonos kormányzási szöghöz tartozó kormánykerék körbefordítások számának megváltoztatásával. Nagy segítség ez a gyakori azonos kormánymozdulatot igénylő olyan feladatoknál, mint a táblavégi forduló vagy a homlokrakodóval végzett, ismétlődő ciklusokból álló munka.

Rugózott PROACTIV első híd valamennyi modellhez rendelhető. Az első híd intelligens vezérlése aktív billenésstabilizálást biztosít a kanyarokban, és csökkenti a fékezés vagy gyorsítás közbeni bólintó mozgásokat. Nagy sebességnél is optimális vezetési kényelmet garantál közúton és szántóföldön. A gépkapcsolat belengésének megakadályozásával nehéz vonatott munkaeszközökkel is biztosabbá válik a haladás.

Kombinálható talajművelés

Az Amazone már tavaly óta kínálja a függesztett, XTender 4200 típusú tartályát az erőgépek hárompont-függesztő szerkezetére történő felkapcsoláshoz, amellyel a talajművelés optimálisan kombinálható szórva vetéssel és/vagy műtrágya kijuttatásával.

A közelmúltban elkészült a tartály új – egytengelyes futóművel rendelkező –, vontatott XTender 4200-T változata, az olyan ~600 LE motorteljesítményű traktorokhoz, amelyek nem rendelkeznek kellő teherbírású hátsó függesztő szerkezettel vagy egyáltalán nincs is hárompont-függesztésük. Az XTender 4200-T kocsihoz a talajművelő gépet (pl. szántóföldi kultivátort vagy kompakt rövidtárcsát) szabványos Cat 3/4N alsó függesztő karokon keresztül lehet csatlakoztatni a megfelelő vezetékekkel együtt. Mivel a függesztő karok maximális függőleges terhelhetősége 4.500 kg, az XTender-T hátsó függesztő szerkezetével a nagyobb munkaszélességű gépekkel való kombinált munkavégzés sem jelent problémát. A 4200 literes, alapváltozatában egyterű tartálykialakítás opciójaként, a tartály a műtrágya és a vetőmag között 50/50 arányban megosztható vagy vele két különböző műtrágya kijuttatása is megoldható. A tartály két, elektromos motorokkal meghajtott adagolóegységét 2-400 kg/ha közötti adagmennyiségek kijuttatására tervezték. Az XTender-T kezelése és vezérlése ISOBUS terminálon keresztül történik. Az Amazone opciós felszerelésként kínálja a vetéstechnikából már ismert és bevált TwinTerminal 3.0 készüléket annak érdekében, hogy a kalibrálás és a maradékmennyiség-leeresztés a vezető számára a lehető legegyszerűbb legyen. Az ISOBUS vezérlésnek köszönhetően lehetőség van a területspecifikus műtrágya-kijuttatásra is. Az XTender-T jól használható pl. a kombinált kiegyenlítő műtrágyázáshoz, a szalmalebomláshoz vagy köztes növények kivetéséhez – starterműtrágyázással vagy anélkül. A munkafolyamatoknak a talajműveléssel történő kombinálása jelentős hatékonyságnövelést tesz lehetővé.

Szerkesztőség