fbpx

Sikersztori: a Pannonia Bio új üzemet avatott Dunaföldváron

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 02.

Európa legnagyobb egy telephelyen lévő biofinomítója a mostani beruházással nemcsak a hazai mezőgazdaságot, hanem a klímasemlegesség elérést is támogatja.

 

átadó

 

Több célt szolgál Európa legnagyobbjaként

A Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét Dunaföldváron, amely Európa legnagyobb gabona-biofinomító üzeme. A Pannonia Grow elnevezésű új egységben előállított 15 ezer tonna szerves talajjavító termék előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat, ezen túlmenően pedig kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó „termőföldtől az asztalig” agrárstratégia céljait. A vállalat már most is több százezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszerbiztonságát. A vállalat ezen fölül több mint ötszázmillió liter bioüzemanyagot is előállít.

 

Fenntarthatón teremt hozzáadott értéket

Nagy István agrárminiszter szerint az új üzemegyeség átadása igazi közép-európai sikertörténet, a céltudatos értékteremtési szándék, a kitartás, a magyar adottságok és a helyi erőforrások találkozása. – A Pannonia Bio 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és ezzel a nemzetgazdaságnak is. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában van, és az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak – mondta el az agrárminiszter.

Nagy István kiemelte, hogy hazánk nemcsak fontos szereplője az európai bioetanol-előállításnak, de az itthon megtermelt kukoricát hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk, ami jelentős gazdasági előny. Az agrárminiszter emellett hangsúlyozta a Pannonia Bio fenntartható és környezetbarát technológiáit is.

 

átadó

 

Kiszámíthatóság, munkahelyteremtés, stabil piac

Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a bio minősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján a biomassza-alapú termékeket mint új irányt mutatta be. Ez a kertészek, gazdák, illetve az egész agrárium számára az egyik legígéretesebb alternatíva, ugyanakkor a biofinomító-üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelőknek. A dunaföldvári egyébként a kontinens legnagyobb gabona-biofinomító üzeme: évente több mint 1,2 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 10 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel, s ezzel több ezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá 300 alkalmazottja mellett.