fbpx

Cecília asszony is azt mondta, mozduljunk ki

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 02.

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket nem sértjük meg azzal, ha szűk családi körben (egy háztartásban élők) a nemzeti park igazgatóságok szabadtéri ökoturisztikai létesítményeit, tanösvényeit és arborétumait látogatjuk.

A tavaszi szünet alatt is a fenti bekezdésben említett helyek nyitva vannak az érdeklődők előtt – derült ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkárának tájékoztatójából.

 

Erdészet, természet és mezőgazdaság
A nemzeti park igazgatóságok szabadtéri ökoturisztikai létesítményei, tanösvényei és arborétumai látogatók (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

 

A járvány alatt felértékelődött a természetben eltöltött idő

Az elmúlt évek fejlesztései látványos, informatív, kulturált szabadidős tevékenységek helyszínét biztosíthatják. Az országban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények csaknem fele valamelyik nemzeti park igazgatóság fenntartásában van.

„Bár a veszélyhelyzet miatt a nemzeti park igazgatóságok 2020. november 11-től bezárták a zárt bemutatóhelyeiket, látogatóközpontjaikat, azonban látogathatók a szabadtéri ökoturisztikai létesítményeik, köztük 4 arborétum és tanösvények sokasága. Legyen szó a 194 nemzeti park igazgatósági tanösvény bármelyikéről, vagy a Duna-Dráva Nemzeti Park Pintér-kertjéről, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Alcsúti Arborétumáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Tiszakürti Arborétumáról, vagy az Őrségi Nemzeti Park Chernel-kertjéről, bejárásuk során minden évszakban más-más arcát mutatja a természet” – hívja fel a figyelmet Rácz András a természetben eltölthető idő lehetőségre.

A tanösvényekre rá lehet keresni a Magyar Nemzeti Parkok honlapon.

 

Erdészet, természet és mezőgazdaság
A járványügyi szabályokat be kell tartani (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

Járványhelyzetben kerülendők a zsúfolt helyszínek, inkább menjünk a természetbe

A tanösvények sokfélesége, változatos hosszuk és terepviszonyaik lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet, hosszúságuk közel 1000 kilométer, többségük térítésmentesen, szabadon látogatható.

A járványhelyzetben különösen fontos, hogy a zsúfolt helyszínek helyett a ritkán látogatott, de nem kevésbé érdekes helyszínekre is elkalauzolják a látogatót. Az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett már számos tanösvényt a mobilunk segítségével, applikációval is bejárhatunk.

 

Vezetett túrákat, programokat nem szerveznek

Az igazgatóságokon folyó munka nem állt meg, honlapjaikon, közösségi felületeiken folyamatosan naprakész információkat osztanak meg a természetben megfigyelhető érdekességekről, a védett területek és ökoturisztkai attrakciók látogatásának szabályairól, lehetőségeiről.

 

Erdészet, természet és mezőgazdaság
Óvjuk a természetet, hogy az utánunk jövők és élvezni tudják (Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

 

Kirándulások alkalmával is kerülni kell csoportosulás kialakulását

Várhatóan sokan keresnek majd feltöltődést a szabadban, kérnek mindenkit, hogy a kirándulások alkalmával fokozottan figyeljenek egymásra, tartsák be a járványügyi előírásokat.

Közben mindenki törekedjen a környezet megóvására, arra, hogy minél kevésbé hagyjanak nyomot maguk után a természetben – hívja fel a figyelmet Rácz András a környezetvédelemre.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc