Ismét afrikai sertéspestissel fertőzött állományokat talált a román hatóság

Újabb ASP-fertőzött házisertés-állományokat észlelt a román hatóság a román-magyar határ közelében. A védő- és megfigyelési körzetek egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.

A Román Állategészségügyi Hatóság október 30-i ellenőrzése után az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két, kis létszámú házisertés állományában, hívja fel a figyelmet a Nébih. A kitörések körül elrendelt 3 km-es sugarú védőkörzet és a 10 km-es sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik. Az újonnan elrendelt körzetek magukba foglalják annak a megfigyelési körzetnek a teljes területét is, ami a július végi Kiskereki (Cherechiu) településen történt megállapítás miatt érintette a magyarországi megyét.

A kitörésekkel kapcsolatban mind a román, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A romániai kis létszámú állományokban előfordult esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára – a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében – kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no