fbpx

ISOBUS AEF-tanúsítvány a CLAAS Tablet applikációnak

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 01.

CLAAS EASY on board App

A CLAAS EASY on board applikációja mostantól hivatalosan is megkapta az ISOBUS-terminál AEF-tanúsítványt. Ez az applikáció az első, és mindeddig egyetlen alkalmazás tablet PC-hez, amellyel bármilyen ISOBUS-kompatibilis munkaeszközt irányíthatunk.

Az AEF szervezet (Agricultural Industry Electronics Foundation, azaz Mezőgazdasági Elektronikai Alapítvány) az ISOBUS UT és az Auxiliary Control-kompatibilitások elismerésével a CLAAS applikációt mindjárt két funkcióterületre ismerte el. Az UT az angol Universal Terminal rövidítése, jelentése univerzális konzol, amellyel bármelyik gyártó ISOBUS-t támogató eszköze vezérelhető. Ennek az a hatalmas előnye, hogy a felhasználónak csak egyetlen terminálra van szüksége a legkülönfélébb munkaeszközök vezérléséhez. Az Auxiliary Control viszont fokozott kezelői kényelmet és rugalmasságot nyújt, mivel a különféle munkaeszköz funkciók egy AUX-kompatibilis, többfunkciós kezelőkar funkciógombjaival kezelhetők.

Miután megkapta a tanúsítványt, az EASY on board alkalmazás már szerepel a hivatalos AEF adatbázisban. A gazdálkodók és vállalkozók új eszközök vásárlása előtt ebben az adatbázisban ellenőrizhetik, hogy a kiválasztott eszköz kezelhető-e az EASY alkalmazással.

A CLAAS AEF-tanúsítvánnyal rendelkező EASY on board fedélzeti alkalmazásával minden szabadon választott ISOBUS munkagép kezelhető.

Így működik az EASY on board fedélzeti alkalmazás

A már sok gazdaságban használt tabletek rugalmas alkalmazási lehetőségei miatt az EASY on board fedélzeti alkalmazás költséghatékony alternatívája lehet egy standard ISOBUS-terminálnak. Mindegy mit csinálunk, interneten szörfölünk, e-maileket ellenőrzünk, a navigációt használjuk vagy az időjárás-előrejelzést tekintjük meg – egy tabletet egész évben, számtalan egyéb mezőgazdasági, és nem mezőgazdasági célra lehet használni, és nem csak akkor, amikor egy munkagép irányításához van rá szükség. Ezen kívül, az EASY on board fedélzeti applikációnak köszönhetően lehetséges, hogy mindegyik kezelő a saját tabletjét használja a gép irányításához terminálként.

Az EASY on board fedélzeti applikáció használatához szükséges egy Apple iPad Air tablet vagy annál újabb modell, IOS 9.0 vagy frissebb operációs rendszerrel. Munkagép-oldalról pedig az app használatához arra van szükség, hogy a munkagép és a traktor ISOBUS-kábellel kapcsolódjon egymáshoz a hátsó ISOBUS-csatlakozón keresztül. Ezen kívül szükség van egy speciális WLAN adapterre (CWI – CLAAS Wireless Interface), illetve a tablethez egy univerzális tartóra. Mindkét eszköz kapható a hivatalos CLAAS forgalmazóknál.

A tablet és a munkagép között a kommunikáció egy inCab, a traktor vezetőfülkéjében található ISOBUS-aljzaton a traktorhoz csatlakoztatott WLAN adapteren keresztül történik. Az aljzat és az adapter a tablet megbízható áramellátásáról is gondoskodnak.

Az EASY on board fedélzeti alkalmazás ingyenesen letölthető a tabletekre az App Store-ból. Egyszer kell telepíteni, s onnantól megjeleníti a kezelőfelületet az érintőképernyőn az éppen használt munkaeszközhöz. Erről a kezelőfelületről az eszközt egészen egyszerűen, csak a képernyő érintésével kezelhetjük.