fbpx

Itt a lóherpesz, az állat számára halálos is lehet

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 14.

Újabb járvány, mely az állatokat érinti: több európai országban diagnosztizálták a lóherpesz vírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formáját. A Nemzetközi Lovas Szövetség 2021. március 1-től 28-ig – a betegségre való tekintettel – felfüggesztette a nemzetközi versenyek megtartását Európa 10 országában.

 

A fertőzés Magyarországot is érinti

A Magyar Lovassport Szövetség hazánkban is bevezette a korlátozó rendelkezést a nemzeti rendezvények kapcsán a lóherpeszre hivatkozva.

A szövetség, az országos főállatorvossal egyetértésben, valamint a FEI ajánlásával összhangban, 2021. március 16-ig a hazai lovasversenyeket felfüggesztette. Az intézkedést indokolja, hogy Magyarországon is azonosítottak 7 fertőzött állatot.

 

Ló és mezőgazdaság

Újabb állatok között terjedő járvány sújtja a mezőgazdaságot, ha nem tartják be a szabályokat az állattartók (Fotó: Barna Ferenc)

 

Valencia, 700 ló az eseményen

A lovak herpeszvírusának (Equine Herpes Virus, EHV) tömeges megjelenését a spanyolországi Valenciában észlelték, egy több mint 700 ló részvételével zajló eseményen. Azóta már több európai országban, például Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Svájcban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket, összesen csaknem 100 lónál. Közülük 10 állat elpusztult a fertőzés következtében.

 

Az EHV elleni védekezés

Az általános járványvédelmi szabályok betartása mellett vakcinázással történik a lóherpesz megelőzése. A jelenleg leginkább javasolt védekezési módszer a lovak forgalmának korlátozása, valamint a külföldről érkező állatok karanténba zárása egy hónapra.

A NÉBIH felhívja a lótartók figyelmét, amennyiben a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak állatorvoshoz! Az időtényező nagyon fontos, minél előbb megkapja az állat a szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély a betegség enyhébb lefolyására.

A légzőszervrendszeri tünetek: savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz. Az idegrendszert támadó vírusfertőzés tünetei: keresztgyengeség, súlyosabb esetben bénulás, előfordulhat, hogy az állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.

Bár a lóherpesz, sem hazánkban, sem Európában nem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé, a NÉBIH együttműködik a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületével, valamint a FEI és az Európai Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (FEEVA) által kijelölt laboratóriumokkal a betegséget okozó vírus agresszív formájának jobb megértése érdekében.

 

Ló és mezőgazdaság

Az agárszakemberek felismerik a tüneteket: bénulás, gyengeség, vizelet, széklet elmaradása… (Fotó: Barna Ferenc)

 

A lóherpeszről több tudható meg a NÉBIH „Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról” című bejegyzéséből.

 

Forrás: NÉBIH

Összeállította: Barna Ferenc