fbpx

Járvány: segítene a hazai gyümölcs, de

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 08.

…de csak a külföldiek keresik a jó minőségű, az immunrendszert erősítő gyümölcs- és zöldségféléket. Pedig az elismert hazai szakember is ezzel kúrálta magát.

 

gyümölcs

 

Sikerrel kúrálta magát

„Lassan egy éve, amikor indult a buli, vígan poénkodtunk, hogy nekünk van bodzánk és pálinkánk, mit féljünk a járványtól… Bár a családomból eddig mindenkit elkerült. Most az ünnepek alatt sem gondoltam volna, hogy ez a bajom, hiszen 3 nap alatt úgy kikúráltam magam, mint mindig egy influenzából. Inhalálás kamilla, borsmenta, sok tea, homoktövis és bodza, hagyma, méz stb…” – írja friss Facebook-bejegyzésében Csizmadia György. A FruitVeb korábbi alelnöke, a bodzatermesztő-szervezet elnöke hozzáteszi: külföldön is nagy az érdeklődés a jó minőségű hazai bodza és homoktövis iránt. Az előbbiből például a vevői már most pont kétszer annyit vennének, mint tavaly, mert növényi kivonatként megnőtt rá az igény.

 

gyümölcs

(Fotó: Horizont Média/archív)

 

Itthon miért nem kell…?

Csizmadia György csak azt furcsállja, miért nem kell ez itthon. „Akinek ajánlottuk a bodzát, a homoktövist, a tüneteket enyhítette. Nem értem, mi lehet az oka, hogy Magyarországon csak egy kis, bár növekvő réteg a tudatos fogyasztó”, írja, hozzátéve, nem lehet kifogás a pénzhiány, hiszen közben cigire, energiaitalra, chips-re, alkoholra van. A szakember szerint az is ellentmondásos, hogy jelentősen megnőtt a vitaminkészítmények, a narancs- és citrusfélék kereslete, de az ugyancsak egészséges hazai almáé, bodzáé, más gyümölcsöké, zöldségé viszont nem.