fbpx

Járvány idején a fenntartható élelmezési rendszer közügy

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 02.

Az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója – a tervek szerint ősszel, New Yorkban kerül megrendezésre az ENSZ főtitkárának kezdeményezésére – előkészítéseként az Agrárminisztérium (AM) nemzeti, online dialógust hívott össze. Cél, hogy ösztönözze a nemzetek kapcsolódását a fenntartható élelmezési rendszerekhez, támogassa az elképzelések kidolgozását, elősegítse a jó gyakorlatok megosztását.

 

Mezőgazdaság és élelmezési rendszer
A fenntartható élelmezési rendszer, nem utópia
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A rendszer jelentősége, lényege

„A fenntartható élelmezési rendszer közügy, amely a koronavírus-járvány alatt fontosabb lett, mint valaha” – mondta Bencsik Dávid, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó nemzeti dialógusának online eseményén.

A fenntartható élelmezési rendszerek jelentősége:

  • biztosítsa az egészséges étrendet;
  • a tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést biztosítja;
  • garantálja az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi gazdasági szereplőjének méltányos kezelését;
  • csökkenti az élelmiszer-pazarlást.

A rendszer egyben hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok eléréséhez is.

A helyettes államtitkár összefogásra kérte a társminisztériumokat, egyetemeket, kutatóintézeteket. A program magyar koordinátoraként a hazai álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is.

 

Mezőgazdaság és élelmezési rendszer
A fenntartható élelmezési rendszer, nem utópia
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Kedvező természeti adottságok

A V4 országok kedvező természeti adottságai jó alapot adnak az élelmiszerellátás kihívásainak megválaszolásához. Ugyanakkor, további érdemi lépések szükségesek egy sokkal fenntarthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer kialakítására – mondta Juhász Anikó, az AM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hozzászólásában.

A magyar kezdeményezésre létrejött BIOEAST együttműködés kertében 5 szakértői munkacsoport térképezi fel egy-egy adott területen a kihívásokat, illetve tesz javaslatot olyan kutatási témák megvalósítására, amelyek a régió országai számára segítséget jelenthetnek a helyes, tényadatokon alapuló válaszok megfogalmazásához élelmezési tárgykörben.

 

Horizont Európa keretprogram

Az élelmezési rendszerek fenntarthatóságának növelésére a Horizont Európa keretprogram is nagy hangsúlyt helyez. A kutatási eredmények közvetlen szemléletformáló hatásúak, mert tényeket közölnek, amelyek az egyéni döntések következményeire is élesen rámutatnak.

A táplálkozási szokásaik kialakításához a fogyasztók láthatóan egyre intenzívebben igénylik az olyan információkat, adatokat, amelyek a különböző élelmiszerek egészségügyi és környezeti összefüggéseit mutatják be.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc