fbpx

A mezőgépgyártók sürgős intézkedést várnak a járványban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 18.

Covid-19: a mezőgazdasági gépgyártók, -kereskedők és az érintett ágazati cégek azonnali európai pandémiás választ sürgetnek a 2019-ben épített átmeneti motorral rendelkező gépek miatt.

 

Súlyos zavartól tartanak

Nem tarthatóak a korábbi határidők, moratóriumok az átmeneti motorokkal készült mezőgazdasági gépekre – így összegezhető három nagy európai szakmai szervezet (a CEMA – Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége, a CEETTAR – Mezőgazdasági, Vidéki és Erdészeti Vállalkozók Európai Szervezete és a CLIMMAR – Európai Mezőgépforgalmazók Szövetége) közös nyilatkozata. A nemrég közzétett nyílt levélben az áll: az átmeneti motorokra vonatkozó (EU) 2016/1628 rendelet komoly aggodalmat okoz. A gyártók már márciusban figyelmeztettek erre, hiszen bár az átmeneti motorok minden teljesítménykategóriában megjelentek már, a rájuk vonatkozó határidők 2018-2019-ben lejártak – még azelőtt tehát, hogy bárki előre láthatta volna a járványt és az ebből eredő gazdasági zavarokat. A járvány okozta súlyos zavarok azonban „többszörös sokk formájában érintik a mezőgazdasági gépipart”, többek közt a gépkereslet csökkenésével.

 

 

Tovább szűkülhet a piac

A gépgyártó-szövetségek szerint az EU idei rendelete (2020/1040) csak a legsürgetőbb problémát oldotta meg azzal, hogy 12 hónappal meghosszabbították az NRMM és az 56 kW-130 kW közötti teljesítményű átmeneti motorral felszerelt traktorok gyártásának és üzembe helyezésének határidejét. Ám nem zárható ki – írják az Európai Bizottsághoz küldött levélben –, hogy a mezőgazdasági gépek piaca tovább szűkülhet, ha a gazdálkodók nem tudnak befektetni, s közben az ágazat rengeteg átmeneti motorral rendelkezik. Azt javasolják, hogy az érintett gépeket, a 2019-ben beépített 56 kW és 130 kW közötti teljesítményű átmeneti motorokkal szereljék fel, és 12 hónapos meghosszabbítást biztosítsanak a gyártáshoz, üzembe helyezéshez.

 

Még mindig csökken

Az iparági szövetségek adatai megerősítik a jelzést. A mezőgazdasági traktorok regisztrációja 2020 első félévére még mindig 12%-kal csökkent a tavalyi első félévhez képest: áprilisban (-26%), májusban (-23%) és júniusban (-12%) a mérleg. A visszaesés drámai hatással volt az idei év 2. negyedévére, és bár eztán volt némi erősödés,  még várat magára, hogy a traktorok regisztrációja megerősíti-e ezt a trendet. A levél a nemzeti hatóságok adatai alapján rekord nagyságú csökkenést sejtet azon teljesítménysávokban, amelyek nem esnek a Covid-19 válságkezelés hatálya alá. Ezért vélhető, hogy ebben a teljesítménysávban (56-129 kW) is több időt kell biztosítani a 2019-ben épített átmeneti motorokkal felszerelt gépek egy részére.

 

 

Ökológiai szempont is

A szövetségek attól tartanak, hogy ha semmilyen intézkedés nem történik, az 56 kW – 130 kW teljesítmény kategóriába tartozó átmeneti motorok selejtezési mértéke ötszámjegyű lesz, mivel a korábban 2021-re kitűzött határidőket nem lehet betartani. A kimerült piac és az ellátási lánc hátralévő problémái miatt az ebbe a kategóriába tartozó előre gyártott motorok felvásárlása jelentősen visszaesik. Ugyanakkor a selejtezések rendkívül kontraproduktívak az éghajlat védelme, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság szempontjából. A túl szoros határidők visszafordíthatatlan károkat okoznának az uniós gyártóknak azzal, hogy további felesleges ökológiai és gazdasági költségek hárulnak rájuk egy amúgy is jelentős gazdasági visszaesés szakaszában.

 

Megoldás lenne a hosszabbítás

A gyártók tehát azzal érvelnek, hogy a 2021-es átmeneti időszak további 12 hónappal történő meghosszabbítása megoldás lenne a 2019-ben épített motorok esetében. Ez ilyen irányú intézkedés segítené, hogy a koronavírus-világjárvány idején környezetbarát technológia fejlődhessen, és piaci támogatást nyújtsanak azzal, hogy az átmeneti motorokat 2022 nyaráig lehessen telepíteni a gépekbe. (A levél teljes terjedelmében itt olvasható.)