fbpx

Járvány: most igazán baj a szakemberhiány!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 31.

Lelepleződnek a hazai agrárium gyenge pontjai, amiket sürgősen orvosolni kell, hogy az élelmiszer-ellátás és az agrárium működése többé ne legyek kiszolgáltatott – így összegezhetőek azok az első tapasztalatok, amiket Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs NAK-elnök vont meg minapi online beszélgetésük alkalmával.

 

Nagy kérdés, szűk átmenet

Nagy szerint a járvány idején működő operatív törzs sikerrel oldotta meg az áruk szabad forgalmát, a szállítmányozás működőképességét biztosító intézkedéseket. Ugyanakkor most minden korábbinál inkább kitűnt, milyen kiszolgáltatottak vagyunk egyes alapanyagok, speciális készítmények, kemikáliák, illetve logisztikai szolgáltatások terén. – A nagy kérdés és feladat annak biztosítása, hogy legyen elég szakember a külföldről származó korszerű technológiák üzemeltetésére, szervizelésére, beállítására. Most ez a szűk keresztmetszet – mondta az agrártárca-vezető.

Két hétre van tartalék

Jó hír ugyanakkor, hogy az agrárminisztérium nem számol ellátási problémákkal – sem az élelmiszerek, sem az egyéb logisztikai, termelési alapanyagokat illetően. – A legszorultabb ágazatainkban is van kéthetes tartalék: ennyi idő alatt beszerezhető minden, a nagyfelvásárlók is megnyugodhatnak, hogy lesz alkatrész- és inputanyag-ellátás, hiszen az áruforgalom biztosított.

A hiány nem áruhiány

Az agrárminiszter rámutatott arra is: március közepén a húsvétinál háromszor nagyobb mennyiségben vásároltak a magyarok élelmiszereket, a rendszer mégis bírta a terhelést. Élelmiszerből tehát van bőséggel, legfeljebb logisztikai, munkaerő-utánpótlási hézagok okozhatnak átmeneti áruhiányt.

CÍMKÉK logisztika