fbpx

VM: program a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztésére

Írta: - 2013 november 12.

A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – jelentette be Fazekas Sándor hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: 10 milliárd forintos pályázatot hirdetnek meg november 25-től a kistelepüléseken, illetve a tanyákon élő emberek életminőségének javítására.

Hatmilliárd forintból például gépjármű-park – például a falugondnoki autók, tanyabuszok – megújítására, cseréjére lehet pályázni.

A fennmaradó összeg legjelentősebb része – több mint 3 milliárd forint – pedig faluházak, többfunkciós szolgáltató központok, integrált közösségi terek megújítását, felújítását teszi lehetővé.

 

 

VM: program a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztésére

 

 

V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette: a vidéki alapszolgáltatások között korszerűsíteni kívánják a vidéki kistérségi közlekedést, lecserélnék például az öt évnél idősebb tanyagondnoki autókat, tanyabuszokat.

 

A pályázatok összege 3,5, 5,0 és 10 millió forint nettó értékű lehet.

A másik célterület a művelődést, a közösségi programokat segítő pályázat, amelyet a VM az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szorosan együttműködve alkotott meg.

Többfunkciós szolgáltató központok támogatására írnak ki pályázatot.

Az integrált közösségi szolgáltató terekből – faluházakból – mintegy 400 működik országszerte.

Itt nettó 25, illetve 30 millió forint áll a pályázók rendelkezésére.

Magasabb összegű forrást az a pályázó kaphat, aki könyvtár kialakítását is vállalja a faluházban.

Támogatást kaphatnak a meglévő állatmenhelyek is nettó 25 millió forintig.

A pályatatokat elsősorban az 5 ezer lakosnál kisebb, nem városi státuszú településekről várják – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Halász János, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a tárcák közötti együttműködés jó példájának nevezte a pályázatot.

A települések népesség-megtartó ereje, a közösségek erejében rejlik, a mostani program pályázatai pedig ezt az erőt hivatottak növelni – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a vidékfejlesztési és a kulturális terület közös tevékenységének 2010 után több eredménye is lett.

Így például a faluházak létrehozására biztosított 30 milliárd forinthoz az Emmi is hozzátette a saját 1 milliárd forintos támogatását.

Ez utóbbi a szakmai programokat és a faluházakban dolgozók továbbképzését segítette.

Ezúttal a második ütemben a korábban fejlesztési lehetőséghez nem jutott többfunkciós szolgáltató központok kapnak forrásokat a fejlesztéshez.

A könyvtári szolgáltatás fejlesztésére az Emmi kulturális államtitkársága például 65 millió forinttal többet biztosít jövőre, mint az idén.

Emellett elkezdődik egy 4 ezer fős kulturális közmunkaprogram Belügyminisztérium együttműködésével – közölte az államtitkár.

 

MTI 2013. november 11.