fbpx

Jó hírek gazdáknak: megy a koca- és tejtámogatás

Írta: Kohout Zoltán - 2016 március 18.

Márciusban nyújthatják be folyamodványaikat a sertéstartók állatjóléti forrásokra

Még szűk két hetük van a sertéstartóknak arra, hogy benyújtsák tenyészkoca állatjóléti támogatás iránti kérelmüket – és figyelniük kell a megváltozott feltételekre. Jó hír, hogy bő 6+11 milliárdos plusztámogatást kapnak a tejesgazdák.

Sertéstartók, figyelem!

Fontos változást jelentett be a napokban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH): a 2016/2017. támogatási évtől (vagyis a 2016. április 1. napjától 2017. március 31. napjáig tartó időszakban) megváltoznak a tenyészkoca állatjóléti támogatások igénybevételének feltételei. A támogatás 2016/2017. évi igénybevételéhez a támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített új nyomtatványokon (N630 számú Támogatási kérelem és N0631 számú Tartási hely adatok Támogatási kérelemhez) kell benyújtani idén március 16. és március 31. között az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához (1476 Budapest, Postafiók 407; a nyomtatványok egyébként a 17/2016. (II. 29.) számú MVH Közlemény mellékleteiként megtalálhatóak az MVH honlapján: www.mvh.gov.hu).

A támogatási kérelem nyomtatványát akkor is be kell nyújtani a március 31-i határidőig, ha valakinek nem áll rendelkezésére minden csatolandó dokumentum, ugyanis a határidőn túl benyújtott támogatási kérelmeket az MVH-nak a hatályos jogszabályi előírások alapján el kell utasítania. Ugyanakkor a hiányzó mellékletek csatolására hiánypótlás keretében lesz lehetőség.

A következő időszakra fent jelzett változások nem érintik a 2015/2016. támogatási év IV. tárgynegyedévére vonatkozó kifizetési kérelmeket. Ezeket 2016. április 1-30. között kell benyújtani az MVH-hoz.

6+11,44 milliárd a tejtermelőknek

Miután világszerte csökken a tej és tejtermékek iránti kereslet, a magyar állam 11,44 milliárd forintos többlettámogatást biztosít 2016-ban honi termelőknek. A hazánkat is súlyosan érintő tej-világpiaci helyzetben a nyerstej ára a két évvel ezelőtti 109 forinttól is messze elmarad: ma a termék átvételi ára kistermelőknél 60-65 forint, míg a nagyobb volument előállítóknál 80 forint. A termelők likviditási helyzetének javítását célzó többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz. Magyarország egyébként az Európai Uniótól csaknem 3 milliárdos ideiglenes, rendkívüli támogatásban részesült, amelyet ugyanekkora összeggel nemzeti forrásból is kiegészített – a 6 milliárdos dotációt várhatóan már most márciusban elkezdik kifizetni azoknak a gazdáknak, akik a 2014/2015-ös kvótaévben tejet termeltek, és a támogatás vonatkozásában kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A mostani, rendkívüli támogatáson túl az állam összesen 11,44 milliárdnyi többletforrást biztosít az ágazat számára. Ebből 3,6 milliárd forintot de minimális támogatásként, csaknem 8 milliárdot pedig átmeneti nemzeti támogatásként kapnak a gazdák-gazdaságok április közepétől.

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint ma ezek a többletforrások tarthatják életben a termelőket, de hosszútávon az a cél, hogy a tejtermelés újra nyereséges legyen, az ágazat profitot tudjon termelni. Ennek egyik fontos eleme az, hogy – mivel a termelői csoportok tagjai többlettámogatáshoz juthatnak – a termelők összefogjanak, és integrációjukkal a feldolgozóiparban is képviseltetni tudják érdekeiket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a magyar fogyasztóknak és a kiskereskedelmi láncoknak is részt kell vállalniuk abban, hogy a jó minőségű, hazai termékek részesüljenek előnyben a külföldi, dömpingáron behozott tejtermékekkel szemben – jelentette az FM Sajtóirodája.

(Összeállította: Kohout Zoltán)