fbpx

Sertéstelep: nagyon bevált a kamerás megfigyelőrendszer

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 22.

Azt is kényelmesen „látja” a gazda, amit szabad szemmel nem. Jobb hízlalási eredmények, nagyobb biológiai biztonság, jobb szakmai döntések – ez lett a kísérletek eredménye.

Emberi beavatkozás nélkül mindent lemérnek

A szarvasmarha-tenyésztéssel ellentétben a sertéstenyésztésben relatíve kevés újítás szolgál az állatok napi megfigyelésére. Nimrod Madar, a FarmSee vezérigazgatója szerint ugyanakkor a modern sertéstenyésztőknek információra és ellenőrzésre van szükségük. Ezért a FarmSee technológiája kameralapú mérőérzékelőt használ, amely pontos adatokat szolgáltat minden egyes sertésről. Az érzékelőt a sertések feje fölé helyezik el az elválasztás utáni és befejezőegységekben, és minden egyes disznót a nap minden órájában messziről, emberi beavatkozás nélkül lemérnek.

sertés
Fotó: Philippe Caldier

Nem kell saccolni, vagy várni a doktorra

A felhőben tárolt adatokat folyamatosan feldolgozzák, így a termelő hasznosítható betekintést kap az állomány valós és pillanatnyi állapotáról. Így nem kell becslésre vagy pusztán a növekedési előrejelzési táblázatokra hagyatkozni, amikor például a vágóhídra szállítás időzítéséről kell dönteni. Vagy amikor meg kell tudni, hol tart a sertések gyarapodása a maximális súly, az egységes súlyú állomány eléréséhez mérten. Az adatok ezen túl használhatók arra is, hogy mikor optimális a takarmánykeverék váltása. A rendszer továbbá a lehető leghamarabb azonosítja a beteg sertéseket, így azok szinte azonnal kezelhetők, vagyis még inkább elkerülhető egy állományfertőzés.

Higiénikus, pontos, hasznos, szakmai

Miután a kamerás állományellenőrzés révén csökken az emberek és a sertések érintkezése, tovább javítható a telepi higiéné, javul a biológiai biztonság. Emellett nyilván csökkennek a munkaerőköltségek. Az egyik tesztgazdaságban a folyamatos, súllyal kapcsolatos információk terén elérték a 96-97 százalékos pontosságot. (Ezt úgy igazolták, hogy az állatokat hetente kétszer fizikailag is lemérték a befejezési időszak alatt, és összehasonlították az automatizált mérőrendszer és a fizikai mérés eredményeit.) Madar szerint teljesen ésszerűtlen a mai gyakorlat, amiben a sertéstermelők anélkül törekszenek a sertéseket meghatározott célsúlyra növeszteni anélkül, hogy meg tudnák mérni őket. Ez a rendszer amellett, hogy hasznos adatokat szolgáltat, az állatok jólétét is fokozza, és segíti a jobb szakmai döntéseket.