fbpx

A hullaégető berendezések használatának aktualitásai a modern mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Néhány évvel ezelőtt még sokan meghökkenve értesültek arról, hogy egy állattartó telepen vagy vágóhídon egy kis kapacitású hullaégető berendezéssel oldották meg a keletkező állati hulla és hulladék kezelését. Az utóbbi években viszont ezen berendezések egyre inkább elterjedtek, és megjelentek a mezőgazdaságon kívüli területeken is. Ennek okait nem csak a használatból fakadó előnyök és a biobiztonság közt kell keresnünk, hanem a gépek egyszerűsödő engedélyeztetésében is.

Köztudott, hogy az állattartás és tenyésztés velejárója az elhullás. Még a legmodernebb tartási rendszerek és a legmegfelelőbb körülmények mellett is elkerülhetetlen az állatok bizonyos százalékának elvesztése.

Az állati hulla, mint igen nagy fehérjetartalmú szerves anyag, igen veszélyes. A fehérje gyorsan bomlik, ezen kívül igen jó táptalaj a különböző kórokozó csírák számára. Fertőző hatásukat kifejthetik közvetlenül emberre és állatra, valamint vízbe, levegőbe és a talajba kerülve közvetve is.

Milyen előnyökkel jár egy állati hulla- és melléktermék-égető használata?

A biológiai biztonsággal kapcsolatos előnyök a huszonegyedik században fontosabbá váltak. A berendezések használatával kihagyható a gyűjtőszolgálat alkalmazása. Ezzel a lépéssel nagyban csökkenthető a külvilágból és más telepekről érkező behurcolásos és keresztfertőzéses betegségek kockázata. Természetesen a fordított irányú probléma rizikója is nagyban csökken: a fertőzésben elpusztult egyed megsemmisítése a telep területén történik, az elszállítás mellőzésével.

A gépek működése és megbízhatósága is előnyökhöz juttatja használóját. A legtöbb berendezés esetén kiválasztható a felhasználni kívánt üzemanyag fajtája: gázolaj, földgáz, LPG vagy akár bio-diesel. Az üzemeltetésükhöz nincs szükség külön végzettségre, az egyszerű, automatikus, számítógép által vezérelt működtetést bárki elsajátíthatja a forgalmazó cég beüzemelést végző szakemberétől egy jegyzőkönyvvel igazolt oktatás keretein belül. A gépek nem igényelnek állandó felügyeletet, így a munkaerő beosztása, a használat akár egész napos műszakokba történő integrálása nem okoz gondot. Emellett a tetemek és hulladékok saját kezelése kiszámíthatóbb körülményeket teremt: nem kell a gyűjtőszolgálatra várni, stb.

A gazdasági előnyök talán még fontosabbak. Egy állati hulla- és melléktermék-megsemmisítő berendezés használata mindig olcsóbb, mint az egyéb alternatívák. Igaz ez abban az esetben is, ha az energiaárak növekedésével kell számolnunk. Gondoljunk csak bele: ha az energiaárak növekednek, akkor a gyűjtőszolgálat által használtaké is. Így a szolgáltatást igénybevevő telepnek a magasabb szállítási és megsemmisítési költségeket is állnia kell. Ez alapján látható, hogy egy a telepen működő égető-berendezés védelmet nyújt használójának a jövőbeni potenciális költségekkel szemben is!

A berendezések működése

Röviden összefoglalva meg kell említeni, hogy ezek kis kapacitású telepi égető-berendezések. Ez azt jelenti, hogy az óránkénti égetési kapacitásuk nem haladhatja meg az 50 kg-ot töltőtömegtől függetlenül. Mindegyik berendezésnek rendelkeznie kell utánégetőtérrel, melyben a távozó égéstermék legalább két másodpercen át 850°C-on tartózkodik. Ezen paraméterek teszik lehetővé, hogy megfeleljenek az ide vonatkozó közösségi jogszabályoknak (1774/2002/EK, 71/2003. (VI.27.) FVM) és ezek használatával érhető el, hogy működés közben nincs füst és szagjelenség, a gépek használata nem terheli a környezetet.

A felhasználók köre is egyre bővül: állattenyésztő telepek, vágóhidak, önkormányzatok, gyepmesteri telepek, stb. Az utóbbi időben megjelentek azon felhasználók is, akik a lakossági állattartóknak nyújtanak kegyeleti szolgáltatást kedvencük halála esetén.

A rövid áttekintés alapján kijelenthetjük, hogy az állati hulla- és melléktermék-égető berendezések használata modern megoldást nyújt a hulladékkezelés e fontos szegmensére, úgy, hogy gazdasági és egyéb hasznot is biztosít használójának.

Mészáros Gergely

Bentley Magyarország Kft.