fbpx

Joker RT – egyre jobban megismert és megkedvelt rövidtárcsa

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 10.

A Joker három pont függesztésben 3–4–5–6 m, félig függesztett változatban pedig 5–6–8–10–12 m munkaszélességben kerül forgalomba.

Miért kedvelt a Joker tárcsa? A tervezésnél nagyon fontos volt, hogy a tárcsa intenzíven dolgozzon, ezt az ívelt csipkés tárcsákkal, és a tárcsák szögállásával érjük el, valamint könnyen vontatható is legyen. Mindezek megvalósultak, és így pl. a Joker 3 CT–t már 120 LE-vel lehet működtetni, (Kép: Joker CT) a Joker 6 RT-t pedig 180 LE-vel. Egy másik ismérve a Joker kompakt tárcsának, hogy egy karon két tárcsa helyezkedik el, ez biztosítja a nagy szártömegben is a dugulásmentes működést, és a széles gumibakozás következtében a tárcsák mindig megtartják a szögállásukat, még erősen változó talajokon is. A Jokerben hat féle hengerből választhatunk, ez is arról tanúskodik, hogy minden talajtípusra alkalmas munkagépről van szó.

Mire jó a Joker rövid tárcsa? Ha rövid tárcsát vásárolunk, akkor első gondolatunk az, hogy egy gyors, precíz tarlóhántó eszközre van szükségünk, ami után robbanásszerűen kikelnek a gyom ill. hullás magvak. A következő, amit elvárunk a modern rövid tárcsától az az, hogy ősszel jó magágyat készítsen. A Joker mindezt tudja, ezen kívül még akár szerves trágya, hígtrágya, zöldtrágya bedolgozására is alkalmas. Az 52 cm átmérőjű tárcsalevelek (mind a függesztett, mind a vontatott változatban) eltömődés nélkül dolgoznak. Mulcsos talajművelésben tavasszal is jó magágyat lehet vele készíteni, a gyorsan pörgő tárcsák apró morzsás talajszerkezetet állítanak elő. Ha a kukorica tarlót megjárjuk a Jokerrel, utána akár szánthatunk vagy Tigerezhetünk, egyik sem fog eldugulni.

A Joker 3 – 3,5 CT- t a Mono TG lazítóval kombinálhatjuk, (Kép:Mono) akár a tarlón vagy a már tarlóhántott területen, 35 cm mélylazítás után a tárcsa elegyengeti a talajfelszínt, és a hengerrel egyből le is zárja. A Joker 3 CT + Mono TG kombináció vonóerő igénye 180 LE. Intenzív lazítás és sekély bekeverés jellemzi.

Ha Jokerrel tárcsáz, mindig van egy ütő kártya a kezében.