fbpx

Budapesten üléseznek a világ vezető statisztikusai

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 április 04.

A hét folyamán a régió 20 országából érkező statisztikusok vitatják meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legújabb erre vonatkozó ajánlásait és adatgyűjtési módszereit, melyek a közelmúltban az új agrárcenzus világprogram (World Programme for the Census of Agriculture 2020) keretében jelentek meg.

A megalapozott szakpolitikai döntésekhez megbízható és széleskörű statisztikák szükségesek – és ez különösen igaz a mezőgazdaság esetében.

1945 óta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), melynek regionális irodája Budapesten található, tízéves globális programok révén támogatja a mezőgazdasági összeírások végrehajtását. A most kezdődött 2020-as ciklusban gyűjtenek adatot a mezőgazdaság környezeti hatásáról, az üvegházhatásúgáz-kibocsátásról, a növénytermesztés intenzitásáról, a földbirtokok tulajdonosi struktúrájáról, a földhasználatról, öntözési módszerekről és az ahhoz használt víz forrásáról, a halászatról, haszonállattartásról és természetesen a gazdaságok számáról és méretéről.

Az új irányelvek, melyeket a FAO statisztikai egysége dolgozott ki, újszerű és költség-hatékony módszereket kínálnak az adatgyűjtéshez, a mezőgazdasági és a lakossági cenzus összekapcsolásához és az adatok szélesebb körű terjesztéséhez.

-A FAO agrárcenzus és –felmérés egysége több mint két évig dolgozott az új kör ajánlásain, amit megelőzött az országokkal és érintett szervezetekkel való konzultáció – mondta Giorgi Kvinikadze, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának statisztikusa Budapesten. – Az irányelveket most nyolc ilyen találkozó során mutatjuk be szerte a világon, hogy segítsük megérteni az új megközelítés lényegét.

A nemzeti mezőgazdasági összeírások sok területre kiterjedő forrását kínálják a statisztikai adatoknak, melyek a döntéshozatalt segítik. A FAO ajánlásokhoz révén, melyeket minden 10 évben adnak ki, biztosítható, hogy az így nyert adatok nemzetközileg is összevethetők lesznek, elemezhetővé válnak globális trendek és teljesítmények.

A kutatásról, üzletről, befektetésről és nemzeti szakpolitikákról hozott döntéseknek megalapozottnak kell lennie – mondta a FAO grúz nemzetiségű szakértője. Napjainkban a mezőgazdasági összeírás kínálja a legteljesebb információt a mezőgazdaság szerkezetéről, és az egyetlen statisztikai forrás, amely a szektorról részletekbe menő képet fest, legyen szó az ország egészéről vagy csak egy területi egységéről.

A mai nappal kezdődő és egész héten át tartó találkozón – a hazai szakértőkön kívül – a következő országok képviselői vesznek részt: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Georgia, Izrael, Kazahsztán, Kirgizisztán, Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság, Moldova, Montenegró, Oroszország, Örményország, Szerbia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Összeállította: Kalmár Nárcisz