fbpx

Jövőbe mutató gyümölcsfeldolgozót avatott a Simon családi gazdaság

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 05.

A hatvani Simon családi gazdaság korszerű héjasgyümölcs-manipuláló és -feldolgozó üzemét avatta fel. A beruházás egy diószárító gép, gyümölcsfeldolgozó gépsor, aszaló és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszaltgyümölcs csomagológépek beszerzését is magában foglalja.

 

Jövőbe mutató technológiára alapozva

A Simon családi gazdaság olyan gyümölcsfeldolgozó üzemet avatott, amely új lehetőségeket teremtő korszerű technológiára alapoz. A létesítmény 82 millió forintból épült, amelyből 32 millió kormányzati támogatás – mondta az üzemavató ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A beruházás diószárító gépből, gyümölcsfeldolgozó gépsorból, aszalóból és gyümölcsprésből, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs csomagolására szolgáló berendezésből áll.

 

100 százalék nyers gyümölcs, palackba csomagolva

A Simon családi gazdaság 1992ben kezdte működését, akkor még 20 hektáron. Ma már több mint 100 hektáron termeszt gyümölcsöt (alma, cseresznye, szilva, sárgabarack, körte, som, szeder, eper és meggy) a Hatvan melletti Sastelken.

 


Felvételeink:
www.agraragazat.hu/galeriak

 

A gazdaság hazánk talán egyik leginnovatívabb „kertje”. A terület 70 százaléka öntözésre berendezett: mikroszórófejes, illetve csepegtető öntözést alkalmaznak folyamatos tápanyagellátással. A család munkáját saját meteorológiai állomásuk is segíti, aminek köszönhetően számítógépen követhetik az időjárási helyzetet: ennek költségcsökkentő hatása eléri a 20 százalékot – mutatta be vállalkozásukat Simon Attila tulajdonos.

A mostani beruházást a 2-3 évvel ezelőtti nagy almadömping inspirálta. Ezzel a hozzáadott értékkel a jövőben az értékesítés egyszerűbbé, az árrés pedig magasabbá válik. A feldolgozó építése előtt bérgyártásban készültek a Simon gyümölcslevek.

A most átadott üzemben prémium minőségű, frissen préselt gyümölcslé készül. Az eljárás során sűrítményt nem használnak, alapanyagul kizárólag a friss, napsütötte gyümölcsök szolgálnak. A hidegen préselési eljárás folyamatában vegyszer hozzáadása nélkül, mechanikus eljárással nyerik a zamatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag levet, amit minimális hőkezeléssel tartósítanak.

 

Program a magyar agráriumért

Az MKB Bank 2017-ben hozta létre Agrárpartner Programját, melynek célja a magyar agrárium és a mezőgazdasági vállalkozások számára szakértői szintű banki támogatás biztosítása. A program szakmai vezetője annak létrehozása óta Simon Attila agrárszakértő, aki most házigazdaként a gyakorlatban is igazolja a hozzáadott érték és a mezőgazdaság kapcsolatát – ismertette Ginzer Ildikó, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese.

 

Miért kötelezte el magát a Simon Gyümölcs?

„Nem lehetetlen elvárásokról van szó, ráadásul ez egy kötelezettségvállalás, nem kényszer. Mi éltünk vele. Kezdetektől fogva hiszünk a tradíció és az innováció ötvözésében, abban, hogy felelősséggel termesztett gyümölcseinket, zöldségeinket fogyasztani is élvezetesebb. Méhlegelőnk folytonos virágzását az Agrár-környezetgazdálkodás program magkeverékének köszönhetjük, de a madárodú programunkat is az ő útmutatójuk alapján valósítottuk meg.
Az eredmény az a számos rovar- és méhfaj, amelyek a virágok beporzásával segítik a munkánkat, az a fajtagazdagság, amely gazdagítja a gyümölcsösünket, vagy hogy ritka madárfajok is megfordulnak a Simon Gyümölcs telkén. Számunkra is kellemesebb ebben a környezetben dolgozni, és büszkék vagyunk rá, hogy jó példával járhatunk elöl. Jutalmunk egyfelől a családias légkör és minden olyan alkalom, mikor elégedetten kortyolsz a gyümölcslevünkbe”
– Simon Attila agrárszakértő, ügyvezető-tulajdonos.