fbpx

Eső: most jó gyorsan permetezni, sokfelé kritikus a helyzet

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 03.

Van, ahol 100 milliméter csapadék is érkezett az elmúlt napokban, de hatalmas területeken immár 80 napja(!) nem esett eső. Permetezésre ma és szerdán, illetve szombaton lesz igazán megfelelő idő.

csapadék

Fogy a tartalék

Az elmúlt napokban hullott csapadék mennyisége északon meghaladta a 10-15, sőt nyugaton, északnyugaton helyenként az 50 mm-t is – adta hírül az OMSZ. Viszont az ország déli területei ezúttal is szárazon maradtak – méghozzá súlyosan. A legrosszabb a helyzet a Viharsarokban és a Jászságban, Békéscsabán például május dereka óta nem hullott jelentősebb csapadék. Ennek megfelelően az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső tájain egyre fogy a tartalék a mélyebb talajrétegekben. A felső egyméteres réteg kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek kevesebb mint 40 százalékát tartalmazza csak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege egyébként az ország nagyobb részén, főleg a keleti részeken jócskán elmaradnak a szokásos értékektől. Közben északnyugaton jelentős többlet alakult ki: a 90 napos összeg sokfelé a 100 mm-t is meghaladja.

csapadék

 

Károk, csúcsértékek, permetezés

Egyébként nemcsak az aszály és a hőstresszes napok okoztak károkat, a vasárnapi hidegfronttal érkező heves viharokat is megtépázták a haszonnövényeket; volt, ahol megdőlt a napi szélrekord is. Ma és szerdán elszórtan várhatók záporok, zivatarok, és talán csütörtökön érkezik olyan országos eső, ami megöntözi a déli területeket is. Ez péntekre akár 10-30 mm csapadékot is jelenthet, és a kánikula sem tér vissza: a csúcsértékek többnyire 25 és 30 fok között alakulnak majd. Permetezéshez ideális szélviszonyok kedden, szerdán, majd szombaton várhatók.