fbpx

Terrano FM univerzális szántóföldi kultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 13.

 

A Terrano akkor dolgozik szépen, és jól, ha a föld felkerül a gerendelyre. (kép Terrano 6 fm) Négy gerendelynek köszönhetően a talaj hosszabb időt tölt a kultivátorban, ezáltal kitűnő az egyengető hatása is. A mélység állítása a hengeren és a két mellső támasztó keréken, illetve a vonórúdon történik.

Ez lehet hidraulikus a traktor fülkéből kiszállás nélkül végezhető, vagy az alu távtartók segítségével.

Egy hidraulikus rendszeren keresztül állandó 1.400 kg terhelést ad át a traktor hátsó tengelyére, ami a traktor vonó erejét optimalizálja.

 

 

A központi járó szerkezetnek köszönhetően a Terrano FM henger nélkül is működtethető. (Kép – henger nélkül)

Ebben az esetben a mélységet a járó szerkezeten állítjuk, és a kerekek mögött haladó kapák fellazítják ezek nyomait is, és a kultivátor egyenletes felszínt hagy maga mögött.

Így akkor használjuk a gépet, ha őszi alapművelést végzünk, és nem szeretnénk visszatömöríteni a talajfelszínt.

 

 

A Terrano FMet egy egysoros gereblyével is felszerelhetjük.

Ez a henger után járó gereblye, akkor tud hasznos lenni, ha gyomos talajt művelünk el, és ebben az esetben a gereblye kihúzza a talaj felszínére a gyomokat, így ezek könnyebben elszáradnak.(kép –gereblye hátul)

A Terranot fel lehet szerelni apró magvető egységgel is (zöldtrágya vagy akár repce vetésére), ebben az esetben a gereblye segít az apró magvak még jobb talajba való kerülésében.

 

 

Egyre többet hallunk a sávos talajművelésről (StripTill) a Terrano FM-el bizonyos feltételek mellett ezt is tudjuk művelni, de ami ennél még fontosabb, hogy akár teljes átdolgozás mellett műtrágyázni is tudunk.

A gyér soros növények számára (kukorica, napraforgó, répa) sávosan tudjuk kijuttatni a műtrágyát a talajba.

A tapasztalat szerint a hagyományosan kijuttatott foszfor mennyiségének 10%-a hasznosul a kijuttatást követő évben, a sávosan kijuttatott mennyiségnek ezzel szemben a 30%-a.

A kalászosok elé is tudunk műtrágyázni, ekkor az összes kapa mögé juttatunk ki műtrágyát.

A műtrágyát egészen a művelési mélység aljáig le tudjuk helyezni. (Kép – műtrágya)

A kapásnövények esetében, azért hogy a vetőgép tavasszal a műtrágya sorokat eltalálja, a 2 cm pontosságú RTK rendszerre van szükségünk.

A Horsch Terrano FM egy olyan sokoldalú szántóföldi kultivátor, amely ha az összes benne rejlő tulajdonságát kihasználják, akkor a legkorábban megtérülő beruházása lehet egy termelő egységnek.