A kalászosok is meghálálják! – savanyú talajok meszezése

Érdemes a kalászosok vetése előtt meszezni? A talajjavítás alapvetően a talajra koncentrál, illetve annak javításával a gazdálkodás általános sikerességének javítását és azt követően a jó talajállapot fenntartását tűzi ki célul. A jobb talaj minden kultúrára pozitívan hat – ez ilyen egyszerű. Mindegy milyen növényről van szó, mindegyik a talajba kerül…

Az őszi kalászosok meszezésénél figyelembe vett szempontok sok tekintetben igen hasonlóak a repcetermesztés meszezési kérdéseivel:

•    vetésmélység: vetéskor a növény a talaj felső néhány centiméterébe kerül, amelyik általában a legsavanyúbb része a talajnak;

•    életciklus: az őszi kalászosok közel egy évet töltenek a szántóföldön, egészen szélsőséges viszonyoknak is kitéve. Egy jó állapotban lévő, jól művelhető – és jól is művelt – talaj sokkal kevésbé közvetíti mindezeket a hatásokat a lényegesen jobb talajnedvesség pufferelés, talajlevegő, talajélet, talajhőmérséklet pozitív következményeként.

•    talaj-előkészítés: a nem megfelelő talajállapot egyik legnagyobb problémája a nehéz művelhetőség. Nemcsak a növény számára kedvezőtlenebb talajállapotot, hanem jóval nagyobb művelési költséget is jelent.

•    tápanyag-utánpótlás: ne felejtsük, a növény számára a hasznosítható tápanyag számít! A pH-érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik (1. ábra). Növénytáplálás szempontjából vegyük figyelembe, hogy a kalászosok 100 kg terméshez akár közel 1 kg kalcium-oxid egyenértékű kalciumot igényel!

Sokáig a mai gyakorlatba probléma nélkül beilleszthető talajmeszező termék hiánya jelentette az egyik legfőbb akadályt a meszezés végrehajtásához. Ez a helyzet azonban a közelmúltban a TERRACALCO 95 hazai gyártásának elindulásával megváltozott.

A TERRACALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya-hasznosulást.

A TERRACALCO 95 legfontosabb tulajdonságai:

 • 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához:
  • röpítőtárcsás műtrágyaszóróval 18-27 m szélességben, legyező alakban egyenletesen szórható,
  • gyors oldódása miatt gyors hatású anyag, amely időbeli rugalmasságot ad a meszezés kivitelezésére tavasszal és ősszel egyaránt, bizonyos feltételek mellett állományban is,
  • optimális dózisa (0,1-1 t/ha) lehetővé teszi a gyors kijuttatást kisebb kapacitású – függesztett – műtrágyaszóróval is,
  • kis dózisban kalciumtrágyázásra is használható.
 • 100%-ban illeszkedik a műtrágya-logisztikai gyakorlathoz:
  • ömlesztve (big bagben) palettás áruként egyaránt szállítható,
  • nedvességtől védve hosszú ideig (zárható, bélelt big bagben egy évig) eltartható,
  • lehetővé teszi a mezőgazdasági forgalmazói kör bevonását a mezőgazdasági inputanyag-piacon megszokott szolgáltatások biztosítására.
 • Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

Ne engedje, hogy a talajsavanyodás – amely ma már egyszerűen orvosolható TERRACALCO 95 használatával – limitálja hozamait! A TERRACALCO 95 koncentrált, hatékony, a technológiába könnyedén beilleszthető termék Önnek is rendelkezésre áll.

Carmeuse Hungária Kft.
30-436-0577

www.carmeuse-agrarium.hu

www.talajmeszezes.hu