fbpx

Extra méretű cseresznye és meggy

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 11.

A korai cseresznyék május végén leértek, ellenben teljességében díszlett a húsz esztendeje telepített Piramis meggy és az óriás méretű Carmen cseresznye – hangzott el a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Érd-Elvira majori bemutatókertjében, június elején, ahol az érdeklődő kertészek szembesültek az ízletes és extra méretű magyar és néhány ukrán cseresznye és meggyfajta termésével.

A cseresznye és meggyszüret mellett fajtabemutatóval egybekötött kertészeti tanácskozást tartottak a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Érd-Elvira majori bemutatókertjében. Az idei konferencián ismertették a keresztezéses nemesítés céljait, valamint bemutatták az ígéretes cseresznye- és meggy hibrideket. A keresztezéses nemesítésnek két módszerét alkalmazzák: az egyik a mesterséges mód, kézi erővel, a másik pedig a poszméhes megporzás. Igencsak lassú folyamatról van szó. Jelenleg húszéves hibridekkel is dolgozunk. Nagyon nagy sikerként könyveljük el, hogy nemrég a NÉBIH elfogadott egy új, intézeti nemesítésű meggyfajtát, az Érdi ipari névre keresztelt fajtát. Emellett további 4-5 meggy-, illetve 6-8 cseresznyefajta vár bejelentésre? – mondta Apostol János, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa, aki megjegyezte, az új nemesítések bejelentése és elfogadása között gyakran 8-10 év is eltelik.

A fajták „házasítása”

A piaci igények folyamatosan alakítják a kutatásokat, a kutatóintézet szakemberei munka kapcsolatban dolgoznak a termelőkkel. Az ő tapasztalataik alapján „házasítják” az egyes fajtákat. A keresztezési-nemesítési program számos kombinációi közül a Vera és a Bigarreau Burlat poszméhes beporzásából például 4676 magvetés történt. De ígéretes szülőpár a Carmen és a Paulus is. ?A nemesítési cél, hogy kiváló termőképességű, öntermékeny, kompakt faméretű, sötétpiros színű, kemény, ropogós húsú gyümölccsel rendelkező fajtákat hozzunk létre, amelyek amellett, hogy ízletesek, ellenállóak a betegségekkel szemben, valamint könnyen szedhetők és szállíthatók is. Az extra minőség a cél, ehhez azonban például a cseresznye esetében legalább 28 milliméter nagyságúnak kell lenniük a gyümölcsöknek? – fogalmazott Szügyi Sándor a nemesítési munkáról.

Talajlevegőztetés

A tanácskozás fontos témája volt a talajlevegőztetés, különös tekintettel annak talajtani vonatkozásaira. Nem vitatva a talajlevegőztetés szerepét, de elhangzott, a gyümölcsösök telepítését mindig megfontoltan kell előkészíteni, ezzel számos későbbi gond elejét lehet majd venni. Ahol lehetséges, ne utólag gondoskodjunk a fák tápanyagellátásáról, amelyet az esőzések mosnak ki a talajból, hanem előzetesen javítsuk fel a kertek talaját, és különös gonddal kell kiválasztani a kertek helyét. Igaz, hogy a heves esők összemosást okozhatnak, vagy pangó vizek alakulhatnak ki a fák között, de a várható jelenségek okozta bajok megelőzésére már a telepítéskor ügyelni kell. Ha mégis indokolt a talajlevegőztetés, annak elvégzésére megfelelő eszközöket válasszanak a kertészek.

Húsz év tapasztalata és az aktualitások

Húsz év tapasztalatát összegezve szó esett az Érdi bőtermő meggy koronakialakításáról is, amely kísérletek annak idején a solymári kertészet privatizációjával megszakadtak, de a megmaradt fák elemzései igazolják, a vázágak helyes dőlésszög megválasztásával csökkenthető az ágak lehasadása. Mindezen túl a csonthéjasokat érintő sebparaziták és fertőzések megelőzéseiről, a betegségek kezeléseiről, valamint a gépi szüreteléssel és a metszéssel okozott sérülések mielőbbi gyógyításának fontosságáról, illetve a növényvédelemről cseréltek információt a termelők a kutató szakemberekkel.