fbpx

Kálium-karbonát – hatékony eszköz a tejtermelés optimalizálására

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 24.

Az Evonik, a világ egyik vezető speciálisvegyianyag-gyártója világszerte több mint 100 országban tevékenykedik. A vállalat Animal Nutrition üzletága innovatív, jövedelmező, fenntartható és egészséges megoldásokat kínál a takarmányipar számára.

A K-pron®, a kálium-karbonát-hidrát tiszta formája (min. 47% káliumtartalom) az európai takarmánytörvény szerint takarmányminőségű termék, besorolása szerint nem adalékanyag, hanem takarmány-alapanyag.

 

Miért olyan fontos a kálium a szervezet számára?

A kálium nélkülözhetetlen makro ásványi anyag, és a legtöbb szövet egyik főbb, sejten belüli kationja. Fenntartja az ozmotikus potenciált a sejtekben, valamint az idegi impulzusok átvitelének aktív komponense. A kálium fontos továbbá az enzimreakciók szempontjából a sejtek anyagcseréjében, és döntő jelentőségű a szív-, a csontváz- és a simaizom működésében. Segíti még a vese működését, szabályozza a vizelet- és a székletkiválasztást.

 

Kihívás a laktáció kezdetén

A laktáció kezdetén a tejelő tehenek káliumigénye jelentősen növekszik, mivel a tej káliumban gazdag, ebből kilogrammonként 1,5–1,65 g-ot tartalmaz. A tejjel naponta körülbelül 45-50 g kálium ürül, és még ennél is több a trágyával. Mivel a legtöbb takarmány-alapanyag káliumtartalma alacsony – és mert a korai laktáció során a bevitele alacsonyabb, mint a kiválasztás –, a tehenek K+ egyensúlya feltehetően negatív.

 

 

Mi a helyzet a hőstresszel?

Hőstressz fennállása esetén csökken a szárazanyag-felvétel, és a tehenek az izzadással is veszíthetnek káliumot. Amint a tehenek lihegni kezdenek, a kilégzett szén-dioxid megnövekedett mennyisége csökkenti a bikarbonát elérhetőségét, mivel nagyobb szükség van pufferre a vérben, ezért ez légzőszervi alkalózishoz vezethet. A K-pron® olyan funkcionális anyagcserepuffer, amely hőstressz idején pótolja a karbonátot a vérben.

 

A kálium szerepe a gyakorlati takarmány-összeállításban

Az étrendi kation-anion egyensúly (DCAD) kiszámításakor a káliummal is számolni kell. Ez a számítás általában két kationt (K), (Na) és két aniont vesz figyelembe (Cl), (S). A tejtermelés ideje alatt a cél a pozitív DCAD-érték. A DCAD-érték növelése a laktáció ideje alatt bizonyítottan növeli a takarmányfelvételt és a tejtermelést. A GMO-szójadara kiváltását általában nagy mennyiségű repcedara etetésével próbálják megoldani, ami viszont nagy mennyiségű anion-ként tartalmaz, ez pedig negatív irányba tolja a DCAD-egyensúlyt. A K-pron®segít a pozitív DCAD-egyensúly megtartásában a laktáció alatt. A K-pron®hatásos bendőpuffer, amely segít enyhíteni a tejzsírtartalom visszaesését.

A DCAD optimális célértéke laktáció alatt szárazanyag-kilogrammonként 350–450 meq. A laktáció elején 1,3–1,5% káliumtartalom javasolt (szárazanyagra vetítve).

Hőstressz fennállásakor viszont érdemes ezt 1,7–2,0%-ra növelni, az izzadás miatt megnövekedett káliumveszteségek ellensúlyozására. A K-pron®etetésével költséghatékonyan beállítható a tejelő tehenek takarmányának káliumtartalma és DCAD-egyensúlya, továbbá bendő- és metabolikus pufferként karbonátot biztosít.

 

Kapcsolat: Lengyel Gábor
Tel: +36 30 937 7940
Email: [email protected]