fbpx

„Egészséges talajokat az egészséges életért”

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 11.

Az emberiség számára a termőtalajok állapota jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást és megoldandó feladatot, hiszen a bolygó felszínének alig 12%-a – 1,6 milliárd hektár – alkalmas a mezőgazdasági termesztésre, és a termőtalaj vastagsága ezen a viszonylag kis területen is csak alig néhány arasznyi.

Erre a földre kellett volna jobban vigyázni, hogy a 21. század elején ne a vészharang kongása jelezze, hogy a 24. órába ért az emberiség. A víz- és a szélerózió, a sivatagosodás és a városok terjeszkedése miatt évente 50.000 négyzetkilométerrel – több mint fél Magyarországnyi területtel – csökken a mezőgazdasági terület a világon. Ez másodpercenként egy futballpálya. Nekünk, magyaroknak talán többet mondanak az európai adatok: csak Európában, csak az úthálózat és a települések terjeszkedése miatt óránkét 11 hektárral kevesebb szántóföld marad. A termesztésre alkalmas talajnak pedig sajnos nem csak a felülete csökken egyre, hanem a termőréteg vastagságával is gond van. A nem megfelelő művelés hatására csökken a talajok szervesanyag-tartalma és a bennük található hasznos élőlények, többnyire baktériumok száma, vagyis a talaj termőképessége.

Nem kicsi a kihívás, hiszen bár a terméseredmények növekednek, de egyre nehezebb feladatot jelent az egyre csökkenő termőfelületen előállítani az egyre növekvő népesség ennivalóját.

1960-ban átlagosan 2,3 tonna volt a hektáronkénti gabonatermés. Ma a gabonanövények átlagtermése világviszonylatban 3,6 tonna/ha. A következő 15 évben minimálisan 15%-kal, lehetőség szerint viszont legalább 20%-kal kell növelni a terméseredményeket. Ennek a kihívásnak csak abban az esetben sikerülhet megfelelni, ha sikerül megőrizni és javítani a talajok termőképességét.

A FAO (az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete) arra kéri a tagországait, hogy ebben az évben keressék a lehetőséget a termőtalaj egészsége és az egészséges élelmiszer összefüggésének a terjesztésére a minél szélesebb nyilvánosság számára. Remek információs anyagokat készítettek, amelyekből talán a következők a legérdekesebbek:

A 2. ábra jól szemlélteti, hogy a talaj mennyire ?élő? anyag. Csak az ilyen egészséges talaj képes megfelelő körülményeket biztosítani a növényeknek a csírázástól egészen a termés betakarításáig.

A talajokban nem csak sok élőlény él, hanem az is nagyon fontos, hogy a földi biodiverzitás negyede a talajokhoz kapcsolódik. A talajokban élő baktériumoknak idáig az 5%-át sikerült megismerni, ami azt jelenti, hogy a talajélet megőrzése, vagyis az élő talajok megmaradása azért is fontos, nehogy a pusztuló talajokkal az emberiség számára fontos baktériumok is elpusztuljanak. Ez némi magyarázatra szorul: az a lényeg, hogy az innovatív rákgyógyszerek egy része talajbaktériumok által termelt anyag. A nagy gyógyszergyárak szakemberei járják a világot, és keresik a talajokban azokat a törzseket, amelyek anyagai felhasználhatóak a humángyógyászatban. Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó, a Glaxo például emlékműveket épít ott, ahol sikeres gyógyszerek alapanyagát adó baktériumtörzset tartalmazó talajt találtak.

A FAO adatai alapján csak azzal bő másfélszeresére lehet növelni a termést, ha olyan technológiát használnak, amely megőrzi a jó talajállapotot, vagyis a talaj megfelelő szervesanyag-tartalmát, szerkezetét és a talajéletet.

A Talajok Nemzetközi Évének hazai nyitórendezvénye december 8-án Gödöllőn a Szent István Egyetemen volt a Magyar Talajtani Társaság és az egyetem Talajtani Tanszékének a szervezésében. Mindkét szervezet, illetve intézmény, valamint az egész magyar talajtanos szakma számára elismerés, hogy az IYS – Intermational Year of Soils (Talajok Nemzetközi Éve) – egyik legnagyobb rendezvénye éppen Gödöllőn lesz 2015. szeptember 1. és 5. között.

Nem tudom mással zárni ezt az írást, mint az 5. képpel, amelyet a Talajtani Kutatóintézetben készítettem. Stefanovits Pál akadémikus intelmeinél nehéz jobban összefoglalni a talajvédelemmel kapcsolatos dolgokat. Ő a Magyar Talajtani Társaság örökös tiszteletbeli elnöke.

Sárospataki György