fbpx

Ejha!: napi 1,5 milliárd forintnyi támogatás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 03.

Elképesztő összegek szerepelnek támogatás címszó alatt a magyar gazdaságokat, illetve az agrárium és a vidékfejlesztés egészét érintően. Amúgy idén is döntően az Európai Unió fizette a számlát.

 

támogatás

Sok gazdát-gazdaságot segített fejlesztéshez az uniós és nemzeti támogatás

 

160-160

Idén a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokra elkülönített 700 milliárd forintból alig kevesebb mint 402 milliárdot fizettek ki 2020. szeptember 30-ig. A kifizetések 40 százaléka közvetlen támogatásként jutott el a gazdaságokhoz, amik-akik így 160 milliárd forintot vehettek igénybe. Csaknem ugyanekkora összeget, bő 159 milliárdot folyósítottak vidékfejlesztési és halászati programokra. Ebből természetesen a Vidékfejlesztési Program volt a nagyobb, ami idén 157,4 milliárd forintot tett ki.

 

támogatás

 

Kevesebb közvetlen

A hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében 68 milliárdhoz jutottak a gazdák. A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek leküzdésére 10,5 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatásban részesültek a Válságkezelő Programból szeptember 30-ig. A piac szabályozását célzó intézkedésekre 14,5 milliárdot fordítottak. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében 2020. szeptember 30-ig folyósított összeg az előző év azonos időszakától kismértékben: 0,7 százalékkal (2,8 milliárd forint) maradt el. A csökkenés a közvetlen termelői támogatások összegében jelentkezett, a kifizetés 57 milliárd forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A vidékfejlesztési intézkedésekre fordított támogatási összeg szűk 26 százalékkal, 32,5 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit, a nemzeti támogatások 21,4 milliárd forinttal, a piaci és egyéb támogatások 0,4 milliárd forinttal bővültek.

 

támogatás

Vidékfejlesztésre is döntően EU-támogatásokból fordíthatott a hazai szféra (Fotók: Horizont Média/archív)

 

Háromnegyedében EU-pénz

Az első háromnegyed évben egyébként a mezőgazdaságot és a vidék fejlesztését célzó támogatási összegek terén még mindig döntően az Európai Unió forrásai domináltak: 74-26 százalékban járult hozzá a pénzekhez a közösség, illetve a magyar állami költségvetés. Európai forrásból 298, hazai forrásból szűk 104 milliárdot fizettek ki szeptember 30-ig. A társfinanszírozással megvalósult támogatásokban is döntő mértékű az EU-pénz: a VP, a MAHOP és az egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatásokban 129 milliárd európai pénz, hazai közpénz csak 36 milliárd, ami 78-22 százalékos társfinanszírozási arányt jelent.

Forrás: AKI