fbpx

Később jött, de a miénk

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 15.

Most már megtalálható a magyar spárga az üzletek polcain. A szélsőséges időjárás, a tavaszi fagyok, a szokásostól is alacsonyabb számú napsütéses órák miatt később jött, majd két hetet csúszott az idei spárga szezon.

 

Mezőgazdasági termék, spárga
Az időjárásnak köszönhetően később jött az idei, friss spárga, mezőgazdasági termelő Kunfehértón (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A szedés kezdete másfél héttel későbbre tolódott

Egy átlagos évben Magyarországon a spárgaszezon április elején elkezdődik. A betakarítást rendszerint nehezíti a munkaerőhiány, bár a külföldiek foglalkoztatási adminisztrációja egyszerűsödött. Azonban a Covid-19 még mindig érezteti negatív hatását a munkaerőpiacon, ahol külföldi vendégmunkásokat alkalmaznak.

 

A NAK közleménye szerint a spárga a tavasz egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke

Magyarországon az üzemi termőterület 1420 hektár, az éves termésmennyiség 5 ezer tonna körüli. Az ültetvények több mint fele Bács-Kiskun megyében, nagyrészt még Csongrád-Csanád megyében találhatóak. A fennmaradó 10%-ot a kisebb termőterületek teszik ki Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében.

 

 

A spárga termőterületének megoszlása
A spárga termőterületének megyei szintű megoszlása, mezőgazdasági statisztika (Forrás: NAK)

A belföldi fogyasztás évek óta nő, de sok megy exportra

Az évi negyed kilogrammos fejenkénti fogyasztás még mindig alacsony, miközben Németországban ez a mutató eléri az 1,7 kilogrammot.

Az itt termelt spárga jelentős része nem is marad Magyarországon, nagy részét Európa más államaiban értékesítik.

Tavaly a koronavírus miatti világjárvány miatti idegenforgalomban történt leállás éreztette hatását, kiesést okozott a megrendelésekben. Azonban a kiváló minőségű magyar termés így is vevőre talált a kereskedelmi láncok közvetítésével.

 

 

A fehéret jobban megéri termeszteni, de a zöld már napjainkban népszerűbb

 

A liliomfélék családjába tartozó évelő növény

Megvastagodott hajtását, a spárgasípot fogyasztjuk. Energiatartalma alacsony, sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz. A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré.

Sokoldalúan felhasználható a gasztronómiában: alkalmas előtelnek, levesnek, köretnek, rizottóba vagy húsételekhez. Tartósítható is…

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc