fbpx

Kukorica startertrágyázási kísérletek

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 14.

A kukoricát sokrétű, takarmányozási, élelmezési és ipari felhasználása következtében első számú kultúrnövényként tartjuk számon. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra, vetésterülete az elmúlt 10 év átlagában stabilan 1,1-1,4 millió ha között mozgott.

Ha tanulmányozzuk a termesztés költség-jövedelem viszonyait, megállapítható, hogy az input anyagok közül csak a műtrágya költség több, mint 30 %-ot képvisel.

Ezért is fontos, hogy a változó termény- és műtrágya piaci árak mellett mindenkor fenntartható legyen a megfelelő jövedelmezőség.

Mindez a felhasznált tápanyagok mennyiségének és összetételének helyes megválasztását indokolja.

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete 2011-ben, Martonvásáron végzett szabadföldi kisparcellás kukorica kísérleteket cinktartalmú Gramix NP, és Gramix NPK starter műtrágyáinkkal.

A kísérlet célja a termékek hatékonyságának vizsgálata volt, a kezelések hatásának mérése a kukorica fejlődésére, szemtermésére és minőségi paramétereire.

 

Agroökológiai feltételek:

A kísérleti terület foszforral „igen jól” (320-390 P2O5 mg/kg), cinkkel „gyengén” (0,9-1,6 cink mg/kg) ellátott erdőmaradványos csernozjom talaj.

2011. évben a kukorica tenyészidőszakában lehullott csapadék mennyisége 49%-kal maradt el a sokévi átlagtól.

Pozitív időjárási tényező, hogy a virágzás és szemtelítődés időszakában volt csapadék, valamint a hőségnapok száma alacsonynak volt mondható.

A kísérleti területre 2011 tavaszán a talajmunkák megkezdését megelőzően egységesen 102 kg/ha dózisú N hatóanyagot juttattunk ki 300 kg/h 34%-os ammónium-nitrát formájában.

 

Különböző dózissal és kijuttatási móddal történtek a kísérletek:

 

Sorszám

Kezelés

Alkalmazás

Dózis kg/ha

1

kontroll

2

UMG CINK (10 m% Zn)

Vetés előtt teljes felületre szórás

100

3

UMG CINK (10 m% Zn)

Vetés előtt teljes felületre szórás

50

4

GRAMIX NP 15-30 + 0,5 m% Zn

Vetéssel egy menetben starterként

150

5

GRAMIX NPK 8-20-30 + 0,1 m% Zn, 0,04 m% Fe, 0,03 m% Mn, 0,014 m% Cu, 0,016 m% B

Vetés előtt teljes felületre szórás

300

 

A tápelem-ellátottság harmóniájának javítása a korábbi virágzás révén segítheti a nyári aszályok kedvezőtlen hatásainak tompítását.

A kezelések korábbra hozták a címerek megjelenését, rövidítették a virágzási periódust.

A címerhányás és a címer virágzása a kezeletlen kontroll parcellán következett be a legkésőbb, a vizsgált készítmények 1-1,5 nappal korábbra hozták a címerek megjelenését, és 1,5-2 nappal rövidítették azok virágzását a vetés időpontjától számítva.

Aszályos, légköri aszályos évjáratokban még ilyen kis különbség is pozitív hatással lehet a termésre.

A kezelések a kukorica 8-leveles állapotában növelték a klorofill sűrűséget, zöldebb, erőteljesebb állományt eredményeztek.

A betakarítás előtti felvételezések azt mutatták, hogy a szárszilárdságra (kis megdőlés) a legpozitívabb hatása a Gramix NP 15-30 + 0,5% Zn műtrágyának volt.

A kombájnolt parcellánkénti szemtömeg, valamint a szárítószekrényes nedvességtartalom alapján számított terméseredmények szerint a szem mennyisége 8,79 és 10,30 t/ha között változott a kísérletben.

A legkisebb átlag a csak nitrogén hatóanyaggal trágyázott kontroll parcellákon volt. Minden vizsgált kezelés növelte a termés mennyiségét a kontrollhoz viszonyítva.

A parcellánkénti szemtermés és a felvételezéskor meghatározott csőszám hányadosaként számított csövenkénti termés a kontrollhoz viszonyítva minden kezelésben igazolhatóan, jelentősen nőtt.

A kutatás kiterjedt UMG termékcsaládunk cink és foszfor-cink tartalmú starter granulátumok vizsgálatára is, mely a 2010. óta párhuzamosan történt cink tartamhatás kísérlettel együttesen pozitív eredményt hozott.

A parcellák mérési eredményei szerint a cink tartalmú trágya a kijuttatást követő évben is igazolhatóan növelte a szemtermést.

A termésnövekedés a kontrollhoz viszonyítva meghaladta a 10%-ot.

 

Simon Péter

ügyvezető

Fertilia Kft.