fbpx

Két milliárdot meghaladó segítség a bortermelőknek

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 05.

„A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék” – jelentette be Nagy István agrárminiszter a villányi Vörösbor Napok rendezvénymegnyitóján pénteken.

 

 

A világjárvány és a hozzá kapcsolódó nemzeti és nemzetközi intézkedések, korlátozások jelentős kihatással van a bortermelőkre és –kereskedőkre. Csökkent a vendéglátóipari egységekben a borfogyasztás, de nőtt az otthon felbontott alkohol tartalmú italok mennyisége. A kereskedelem jellemzően online történik, az üzletek és a borturizmus vesztesen élték meg a tavaszi karantén időszakot. A határok részleges lezárása, az utazások korlátozása is kihatással van az idénymunkások számára, a bérek alakulására. Ezért született kormányzati döntés egy 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatásról. Ezzel párhuzamosan a magyar borok népszerűsítésére 4,8 milliárd forintos programot indítanak. Ettől függetlenül az ágazatban már találunk egyéni kezdeményezésekre példát, melynek célja a borfogyasztók vásárlási szokásainak befolyásolása, a minőségi, magyar borok iránti igény kialakításával, melynek alapja egy sajátos szakértői tudásátadás.

 

 

Az új bortörvény alkotási folyamata is jól halad, várható, hogy hamarosan a parlament elé kerül. Cél, hogy a borászok adminisztrációs terhei csökkenjenek (ePincekönyv), illetve ez is a digitális térbe költözve átláthatóbb, kezelhetőbb, gyorsabban végrehajtható legyen. Eddig jogszabályilag nem érintett területekre is ki fog térni a törvény, erre a must (a még forrásban lévő bor) árusításának jelenlegi rendezetlenségét hozta fel példának az agrárminiszter.

Fotó: Barna Ferenc