fbpx

Kettős jubileummal ünnepelt a Väderstad

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 06.

A svéd központú Väderstad-Verken AB fennállásának 50., a magyar leányvállalata pedig alapításának 15. esztendejét ünnepelte jubileumi partnertalálkozó keretében a cég magyarországi központjában. Az ünneplés természetesen nemcsak az általuk gyártott és forgalmazott jó minőségű mezőgépeknek köszönhető, hanem a több mint 1700 magyarországi partnernek, akik töretlen bizalommal viszonyulnak a márkához, s akik gazdaságaiban már 3000-nél is több munkagép dolgozik szerte az országban.

15 évvel ezelőtt a svéd központú Väderstad úgy döntött, hogy megkezdi magyarországi működését, sajátos utat választva termékei értékesítéséhez.

A magyarországi forgalmazást nem kereskedői hálózaton keresztül, hanem direkt értékesítéssel oldották meg, ez akkor egyedülálló volt a magyarországi piacon.

Ennek előnye, hogy így sokkal közvetlenebbé vált a gyártó és a gazdálkodók közötti kapcsolat, a beruházási döntéseknél kevésbé érvényesül a kereskedői profit nagyságának jelentősége, jobban érvényre jutnak a szakmai érvek és elvárások.

A direkt értékesítés nehéz, de gyümölcsöző útja a kereskedelemnek, és mindenképpen óriási a szerepe abban, hogy a Väderstad magyarországi leányvállalata elérte a jelenlegi piaci pozícióját.

 

Christina Stark a Väderstad-Verken AB igazgatója köszöntőjében az anyavállalat jelenéről, innovációiról és mezőgazdaság általuk vizionált jövőképéről beszélt a több száz fős vendégsereglet előtt.

A Väderstad-Verken AB 50 évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét, melynek alapítói a jelenlegi igazgató szülei voltak.

Az alapítók mintegy 50 ha-on gazdálkodtak, erősen kötött agyagos talajon, ezért az alapító elkezdte fejleszteni első fogasboronáját, hogy a nehezen megművelhető területet gazdálkodásra alkalmassá varázsolja.

Az általa készített első gép előnyeit a szomszédos gazdálkodók is azonnal látták, s leadták rendelésüket egy-egy ugyanolyan gépre, s idővel beindult a sorozatgyártás, amelyet innovációk követtek.

Mára a családi vállalkozás gyára 50 ezer m2-es területen helyezkedik el, ahol 780 alkalmazottat foglalkoztat, és további 200 főt külföldön, a nemzetközi leányvállalatoknál.

A vállalatcsoportnak természetesen más cégekben is van érdekeltsége, így például egy kanadai mezőgépgyártással foglalkozó cég 49%-a is az ő birtokukban van, amely 25 méter szélességű direktvetőgépek gyártásával foglalkozik.

Összesen 12 leányvállalatuk van, amely értékesítéssel foglalkozik. Az oroszországi forgalmazó egyben egy összeszerelő üzem is, mert ott csak így tudnak állami támogatásokhoz, pályázati forrásokhoz jutni.

Annak érdekében, hogy partnereik kopó és pótalkatrészek iránti igényét még magasabb színvonalon tudják kielégíteni, egy új pótalkatrészt ellátó központot hoznak létre.

A leányvállalataikat a sikerük kulcsszereplőinek tartják, mert így minden országban közelebb tudnak kerülni a gazdákhoz, s képesekké válnak arra, hogy olyan gépeket tudjanak gyártani, amelyekkel ki tudják elégíteni a vevői igényeket.

Számukra a legfontosabb a meglévő piacaik, vevőik kiszolgálása, de természetesen mindig keresik a bővülési lehetőségeket, az új piacokat is.

Ugyanez igaz a termékeikre is. A meglévő termékeiket tartják a legfontosabbnak, úgymint Rapid, Carrier, Top down és a Tempo vetőgépek, de folyamatosan gondoskodnak ezek fejlesztéséről, valamint az új technológiák kifejlesztéséről.

Fontos, hogy az új termékeik mindig haszonnal, profittal tudjanak szolgálni a gazdálkodóknak, mert őket nem pusztán vevőiknek, hanem partnereiknek tekintik.

 

15 éve Magyarországon

A Väderstad Kft. elmúlt 15 évéről Kalmár Tibor ügyvezető tartott előadást.

1997-2000 nehézségek

15 évvel ezelőtt Kecskeméten egy kis irodában kezdték meg működésüket.

Alapvető elképzelésük volt, hogy termékeiket kereskedői hálózat nélkül, közvetlenül, direkt értékesítéssel juttatják el a magyarországi gazdálkodókhoz.

A Väderstad rengeteg új technológiát hozott a magyar piacra, és ezt a gazdálkodók nehezen fogadták az elején.

Kezdetben nagy nehézségekkel kellett szembenézniük, mert nem voltak géptámogatások, a pénzintézetek és a lízingcégek pedig nem akartak finanszírozni a Väderstad partnereit.

Ugyanakkor a magyarországi gazdálkodók egy része is tartott attól, hogy tartós lesz-e az itteni forgalmazói háttér, s folyamatos lesz-e az alkatrészellátás.

2001-2005

Ez már egy sokkal kedvezőbb időszak volt.

Bővült a termékválaszték, mellyel párhuzamosan megjelentek a beruházási támogatások.

A magyarországi Väderstad forgalma 2002-ben elérte az egymilliárd forintos árbevételi szintet.

Döntés született, hogy Kápolnásnyéken 4 ha-os területen fogják megépíteni hazai központjukat, mintegy 400 millió Ft-os beruházás keretében.

Ennek a döntésnek egy nagyon fontos üzenete is volt a piaci szereplők és a gazdálkodók irányába: hosszútávon rendezkedik be a Väderstad Magyarországon.

2006-2009

2007-től megjelentek az újabb támogatások, s átlépték a hárommilliárdos forgalmat.

Folyamatosan nőtt a gépeik iránti kereslet, s gyakorlatilag szinte minden szegmensben megszerezték a piacvezető pozíciót.

2010-napjainkig

2010-től új időszámítás kezdődött. Szélsőséges piaci viszonyok és időjárás a jellemző.

Míg 2010-ben az eladásaik 70%-kal zsugorodtak egyetlen év alatt, 2011-ben már újra kedvezően alakultak az eladások is.

 

A talajkímélő technológia és annak előnyei

A Väderstad nem csak gépeket hozott Magyarországra, hanem koncepciót is.

Kezdetektől fogva a talajkímélő technológiák alkalmazását próbálják a lehető legszélesebb körben elterjeszteni a gazdálkodók körében.

A talajkímélő technológiák előnyeiről Dr. Birkás Márta tartott előadást, amelyben kiemelte, hogy a fenntartható mezőgazdaságunk és a jövőnk érdeke, hogy kíméljük a talajainkat.

A talajkímélő technológiák alkalmazásának több előnye is van: a talaj morzsalékossá válik, javul a talaj vízgazdálkodása, melynek eredményeként a talajok jól tudnak dacolni a szélsőséges időjárási feltételekkel is, nő a talaj szervesanyag-tartalma, s újraindul a talajélet.

Mérési eredmények igazolják, hogy a talajkímélő technológiával alacsonyabb beruházási és fenntartási költségek mellett, kiegyensúlyozottabb és magasabb hozamok érhetőek el – ehhez nyújt megoldás a Väderstad.

 

Dudás Ervin