Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Borítókép

Idén nem a belvíz vagy például az esőzések miatti erózió, hanem a csapadékhiány okozza a legnagyobb problémát a szezon elején.

A mezőgazdasági vízhasználók költségterheinek enyhítése érdekében a BM az Agrárminisztérium kezdeményezésére 2019. április 1-jével kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, és az öntözési idényt március 1-től október 31-ig hosszabbította meg. Az év elején az átlagos csapadéknak csupán a 40%-a hullott le. A talajok felső rétegei kiszáradnak, pedig az őszi vetéseknek – a vegetációs időszak, a tápanyag-utánpótlást biztosító munkálatok idején – óriási szükségük lenne a nedvességre.

Elsősorban az enyhe, illetve közepes aszály jellemző, de erősen érintett területek is vannak, és a további száraz idő a vízhiány fokozódását eredményezheti. Eddig hét vízügyi igazgatóság területén volt szükség a vízhiány kezelésére és megelőzésére szolgáló intézkedésekre, amelyek vízszolgáltatási idény előtt jelentkező vízigények kielégítésére irányultak. Az illetékes miniszter a tartósan vízhiányos időszak kezdetét április 1-től hirdette ki, vagyis a gazdáknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már 2017-ben indokoltnak tartotta bizonyos kora tavaszi zöldségfélék (hagymafélék, gyökérzöldségek, zöldborsó) és az őszi növények (hagymafélék, őszi káposztarepce stb.) termesztése miatt az öntözésre vonatkozó vízhasznosítási idény kiterjesztését. Erre a mezőgazdasági vízhasznosítási idény időkorlátaitól csak egyéni megállapodások alapján lehetett eltérni, de a tél végi, kora tavaszi aszály általánosan volta miatt a BM – az Agrárminisztérium és a NAK kezdeményezésére – egységesen hosszabb időtartamban állapította meg az öntözésre vonatkozó vízhasznosítási idényt: március 1-től október 31-ig. A meghosszabbított vízhasznosítási idényben a gazdák öntözővíz-alapdíjának 70%-át átvállalja az állam 2019-ben.

Szerkesztőség (forrás: NAK)

Tartalom közti banner a cikk végére
no