fbpx

Kína idén még több sertéshúst fog kiszippantani az uniós piacról

Írta: - 2020 július 14.

Tartós az árfelhajtó erő.

 

2020-ban tovább csökkenhet a kínai sertéshústermelés – írja Olaf Zinke az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) jelentésére hivatkozva. Idén már csak 34 millió tonnás termelésre van kilátás. Tavaly még 42,5 millió tonna volt a kibocsátásuk, de már ez is elenyészőnek számított az afrikai sertéspestis megjelenése előtti 54 millió tonnás termeléshez mérten.

 

Vészesen fogy a disznó

A globális sertéshústermelés 2020-ban 7 százalékkal csökkenhet. Ugyanis nemcsak Kínában, de Vietnámban és a Fülöp-szigeteken is kevés a disznó. Így világszinten 94,3 millió tonna lehet idén a sertéshús-kibocsátás. A kínai sertésállomány a vártnál is gyorsabban zsugorodik, már csak 310,4 millió állatot tartanak nyilván. Tavaly még 428 milliót, 2018-ban pedig 442 milliót számláltak. (Szebb években a világ minden második sertése Kínában élt.) A zsugorodást csak kis mértékben ellensúlyozza az USA és Brazília növekvő kibocsátása.

A globális sertéshúsexport a legújabb becslés szerint 10,5 millió tonnát tehet ki 2020-ban. Elsősorban Kína igényli a beszállításokat, egymaga 3,9 millió tonna húst importálhat, vagyis az útnak indított mennyiség 40 százaléka ide érkezik meg. Tavaly még 2,45 millió tonna sertéshúst, 2018-ban pedig csak 1,45 millió tonnát igényeltek. A többi ország húsrendeléseit erősen befolyásolja a COVID-válság, azaz a járványt kísérő munkanélküliség, kisebb jövedelem és húsfogyasztás a lakosság körében.

 

Kína keresi az európai sertést

Európa sertéshúsexportja azonban 3,9 millió tonnával rekord magasságot érhet el az USDA szerint. Az EU már tavaly is 3,55 millió tonna disznóhúst dobott a világpiacra, leginkább Kína irányába. Az USA 3,39 millió tonnás exporttal a második helyen végezhet, a harmadik legnagyobb exportőr pedig Kanada lehet a 1,4 tonnás kivitelével. Brazília lecsúszik a dobogóról a maga egymillió tonnás kiszállításával.

A sertéshúspiacról és a hazai kilátásokról itt írtunk részletesen.