fbpx

Kisebb területen termel az idén kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon

Írta: - 2014 március 12.

Kisebb területen termel az idén kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer MagyarországonBékéscsaba, 2014. március 11., kedd (MTI) – Az idén a tavalyinál kisebb területen termel kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon – tájékoztatta a cégcsoport közép-európai termelési igazgatója az MTI-t kedden.

Nagy Lajos elmondta, hogy a vetőterületet az elmúlt évek jó termései és a készletek optimalizálása miatt csökkentik 2014-ben, de a következő évben ismét területnövekedés várható.

A DuPont Pioneer 2013-ban 18 400 hektár területen 85 hibridet termelt Magyarországon, 230 vetőmag előállító partnerrel.

A termelési igazgató elmondta, hogy a cég a kukoricát saját szarvasi üzemében dolgozza fel, amely éves szinten 45 ezer tonna fémzárolt vetőmag előállítására alkalmas, ezzel a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Az itt előállított vetőmag 30 százalékát belföldön értékesítik, 70 százaléka pedig a világ több mint 20 országába jut el, a legjelentősebb tételeket Olaszországba, Franciaországba, Németországba, Ukrajnába, Oroszországba, Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába szállítják.

Nagy Lajos szólt arról, hogy a DuPont Pioneer együttműködése sikeres a magyarországi termelőkkel, akik a vetőmagtermelés fontos láncszemei. A nemzetközi cégcsoport 1996 óta kizárólag öntözött területen, igen intenzív technológiával állítja elő a kukorica vetőmagot Magyarországon. A termelők a szülői vetőmagot ingyen kapják, munkájukat állandó szakmai felügyelet mellett korszerű apasor kivágók, címerező és betakarító gépek, szántóföldi speciális permetezők segítik.

A DuPont Pioneer első közép-európai vetőmagüzeme 1996-ban Szarvason kezdte meg működését, a zöldmezős beruházás összege 16,3 millió dollár volt. A beruházás értéke a folyamatos bővítésekkel és fejlesztésekkel 2013-ra meghaladta a 60 millió dollárt.

Az üzemben naponta átlagosan 1600 tonna csöves kukoricát tudnak feldolgozni, a tárolótér 24 800 tonna szemes termény befogadására alkalmas. A vetőmagüzemben 130 állandó alkalmazott dolgozik, a betakarítási szezonban a foglalkoztatottak száma megközelíti a 700-at.

A DuPont Pioneer a világ egyik vezető vetőmag-nemesítő és forgalmazó cége, tavalyi csoportszintű árbevétele 8,2 milliárd dollár volt.

MTI 2014. március 11.