fbpx

Axiál Gyakorlati Akadémia

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Mezőgazdasági gépet a gyakorlatban lehet igazán jól megmutatni, illetve megismerni, egy gépből pedig a benne rejlő tudást egy tapasztalt, a gépet valóban jól ismerő szakember tudja ténylegesen kihozni. Ennek szellemében rendezték meg 2012. május 23-án az Axiál Gyakorlati Akadémiát Beleden, az Előre Mezőgazdasági Szövetkezetben. A rendezvény előtt leesett 28 mm eső ugyan átszervezte a programunkat, de a csapadékot a kukoricatáblák és a gazdák várták, a bemutatott 30 gép ill. gépkapcsolat pedig a csarnokban és szarvasmarha telepen is jól vizsgázott.

Az állattenyésztésre fókuszálva

A helyszín kiválasztásakor az állattenyésztőknek méghozzá elsősorban a szarvasmarha tenyésztőknek igyekeztek a szervezők kedvezni, többek között ezért választották – a tavalyi fajlagos tejtermelési eredmények alapján – az ország TOP 10 tejtermelő cége közé tartozó beledi állattenyésztési üzemet.

A 2003-ban vásárolt állattartó telep legfrissebb beruházásai közé tartozik a 700 tejelő szarvasmarhát kiszolgáló, napokon belül elkészülő 50 állásos külső fejésű körforgós fejőberendezés.

Szövetkezet újonnan épült 36.000 tonnás tárolójában az Axiál gépkínálatából természetesen nemcsak a telepi technológiák és a szálastakarmány betakarítás gépei, hanem az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés gépesítésének eszközei is felvonultak.

A gépek technikai paramétereit részletesen ifj. Bátyity Antal mutatta be a jelenlévőknek.

 

 

A tápanyagutánpótlás eszközei közül

Az Annaburger HTS 29.79 szippantókocsi nagy előnye üvegszál erősítésű, akár felülről is tölthető poliészter tartálya, mely anyagánál fogva nem korrodálódik.

A térfogatához képest jelentősen kis súlyú gép cserefelépítményre szerelt, így 20-30 perc alatt más feladatra (silószállítás, hígtrágya kijuttatás, takarmányszállítás) is alkalmassá tehető.

Az univerzális Annaburger HTS 9.09 trágyaszórókocsi hidraulikusan meghajtott láncos lehordószerkezete előre és hátra is járatható.

A 9 tonna össztömegterhelésű gép elődéhez képest már vágó-maró körmös hengerekkel van felszerelve, a két darab röpítőtárcsa 20-25 m szélességben egyenletesen tud teríteni, hátfala és lehajtórendszere pedig hidraulikusan állítható.

A magasító nélkül 2400, magasítással 4.000 literes magtartállyal rendelkező Sulky X44 WPB Stop and Go függesztett műtrágyaszóró a legújabb mérleges GPS alapú tolózár-szabályozó elektronikával van felszerelve, a táblát egyszer körüljárva szakaszolásos szórásra is alkalmas, sőt TRIBORD 3D mezsgyeszóróval kiegészítve a táblaszélen is pontos adagolást biztosít.

 

 

A talajmunka- és vetőgépekről

Az 5 fejes Grégoire Besson RWB 8 függesztett váltva forgató eke 160x 160-as erősített fővázra van építve, a dupla nyomkövető keréknek köszönhetően jobban követi a talajegyenetlenséget.

A 130 mm-es fordító tengely különösen nehéz körülmények között sem engedi pattogni az ekét.

A kultivátor, tárcsa és lezáró henger kombinációjából álló új Grégoire Besson COMBIMIX 4SPM félig-függesztett tárcsás lazítón, azaz kombinátoron a duplán elhelyezett tárcsák biztosítják, hogy a kultivátorunk ne „pattogjon” a földön.

A 4 m széles munkagép 5 részből áll, a duplán felszerelt tárcsák egyenletes talajfelszínt képeznek, a 8 db lazítókésének mélysége egymástól függetlenül is állítható.

A lazítást, tarlóhántást, szármaradvány beforgatást és lezárást egymenetben végző gép teljesítmény igénye 300 LE.

 

 

Horsch Pronto 6 DC vontatott gabonavetőgép

Modern, tárcsacsoroszlyás vetőgép a magas minőség és teljesítmény elérésére, bármilyen technológiával művelt talajon.

Az 5.000 literes tartállyal rendelkező, 6 méter munkaszélességű géppel szántásos művelés esetén is, de akár egymenetben is biztosított az aprítás, egyengetés, visszatömörítés, vetés és lezárás.

A szántási munkák kiváltásának eszköze lehet a Horsch Tiger 4AS vontatott szántóföldi kultivátor.

Az intenzív 10 cm-től 30 cm mélységig terjedő talajművelésre alkotott gép 800 kg kioldási erővel bír, így akár a szántási művelet kihagyásával is tudunk magágyat készíteni.

Egyengető tárcsái a talajfelszínért, DD hengerei a visszatömörítésért, a ferde szögben álló kapaszárak pedig a vonóerő csökkentésért felelősek.

 

 

Framest FraKomb 8000 vontatott univerzális magágykészítő legfontosabb jellemzője, hogy kiváló minőségű magágyat képes készíteni ott is, ahol korábban az időjárás vagy kezelői hiba miatt egyenetlen talajt hagytak a gépek.

A 7 művelőelemes kombinátor mellső merevszárúkombinátorkapái lúdtalpkapára cserélhetőek, a tömörítést pedig igény szerint csőpálcás, dupla croskill vagy VT gumihevederes hengerek végzik.

 

A Framest FraLaz 3500 függesztett középmély lazító maximális átrepesztő hatással és csekély talajfelszín felszaggatással biztosítja a megfelelően átrepesztett talajállapot kialakulását.

A gép előnye, hogy a cserélhető fogóelemekkel ugyan szétvágja a talajt, de közben nem képez rögöket, a fülkéből történő hidraulikus állítással 30-55 cm mélységben tökéletes munkát végez.

A 3000 literes magtartályú TUME Nova Combi 3000 ikercsoroszlyás vetőgép talajkerék hajtással juttatja ki a vetőmagot ill. műtrágyát.

Az aszimmetrikus elrendezésű tárcsák miatt a barázda is „ szabálytalanná” válik, így a vetőmag és a műtrágya különböző magasságba kerül.

A gép elé tárcsasor csatlakoztatható, így egymenetes gépet kapunk.

Ezek a mechanikus vetőgépek alkalmasak borsó, gabona valamint apró magvak vetésére, 3 és 4 m-es kivitelben készülnek.

 

 

Permetezéshez ajánlott technológiák

4000 literes tartálykapacitású vontatott BERTHOUD-MAXXOR DPA 4000/30 permetezőgép egyszerre két Berthoud szabadalommal rendelkezik, az egyik a DPA szabályozási rendszer, ami egy olyan mechanikus megoldás, amely a legkisebb tévedésre sem adja meg a lehetőséget.

A másik pedig az Actiflex hídrugózás, ami igazi lengéscsillapítást jelent.

A 160 cm-es szabad hasmagasságú BERTHOUD RAPTOR 4240/30 szántóföldi permetezőgép 30 méter szórásszélességű, 4000 l tartálykapacitású vontatott permetezőgép szögletes acél elemekből szerkesztett, plusz két gumibakkal megerősített vázra épül, ami biztosítéka a robosztus kivitelnek, megnövekedett tartósságnak és stabilitásnak.

Az Agrifac Condor 4200/30 önjáró szántóföldi permetezőgép szabad hasmagassága a ClearancePlus opció megléte esetén hidraulikus módon állítható 1,25 – 2,00 méteres tartományban.

Ez válasz a magyar gazdák igényeire, mely a magas művelésű növénykultúrák vegyszerezése során jelentkezik.

 

Szálastakarmány betakarítás technológiai elemei

Az eső ellenére a teljes technológiai sort felvonultatta az Axiál.

Az „elméleti” kaszálást a CLAAS DISCO 3100 FRC és 3500 RC tárcsás kaszák kezdték, amik a P-CUT kaszasínnek köszönhetően csíkozódás mentes talajtakarást tudnak biztosítani, ugyanakkor akadályba ütközve hátra és felfelé is kitérnek.

A 6-6,5 méter szélesen terítő, hat forgórészes vontatott VOLTO 770 T rendterítő egyik előnye, hogy a 45o-ban elforgatott négyszög keresztmetszetű túlméretezett váz ellenáll az elcsavarodásnak, ugyanakkor a kör keresztmetszetű fogtartó karjai és négyszeresen feltekert rugósfogai stabilak, a karról lehetetlen a lecsavarodásuk.

 

 

A CLAAS LINER 1650 TWIN rendképző masszív, túlméretezett négyszög keresztmetszetű fővázzal és külön főfutóművel rendelkezik. Gondozásmentes, folyékony zsírral töltött, öntött rotor hajtóműházában a vezérpálya is védett és kent.

Csekély hozam esetén egy nagy rendet, míg bőséges hozam esetén több kisebb rendet tud készíteni.

Munkamagassága manuálisan vagy hidraulikusan állítható, így kizárjuk a talajjal való keveredést vagy épp az elmaradást.

Azoknak, akik évente min. 5.000 darab bálát készítenek, a változókamrás CLAAS VARIANT 360 RC PRO körbálázót ajánlja az Axiál.

Széles, 2,1 m szélességű rendfelszedővel, kétoldalt önbeálló tarlókerekekkel és a felszedő fogak felett görgős terményleszorítóval szerelték fel a biztos továbbítás érdekében.

A Supertino ABS 15 S bálacsomagoló gép vontatott és függesztett kivitelben hengeres bálák csomagolására használható, széna, szalma és szenázsbálák fény- és UV-biztos fóliával történő becsomagolására.

45 másodperc kell egy bála becsomagolásához, mialatt a bála 15-ször forog körbe.

 

 

Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a több funkciós, nagy szállítási kapacitással rendelkező letolókocsik iránt.

A 42 m3-es Annaburger HTS 22.17 SCHUB MAX letolóval egyidejűleg lehetséges a szemes és szálas takarmányok szállítása és a szerves trágya szórása is, ezt a munkát pedig tolató rendszer kamera segíti.

Az 50-60 másodperc alatt kiüríthető kocsi mérő rendszerrel is felszerelhető a pontos adagoláshoz.

 

A CLAAS JAGUAR 850 és DD 520 önjáró silózó sikerét a sokoldalúsága okozza.

Legyen szó kukoricasilózásról, szálastakarmány egy-, illetve kétmenetben történő betakarításáról, teljes-növény betakarításról, csőzúzalék készítésről vagy akár energiafa ültetvény betakarításról, 4-5-féle adapterrel is felszerelhető.

A gép tudását a fokozatmentes vágási hosszt beállító hajtómű adja, erejét és alacsony fogyasztását pedig Mercedes motorok biztosítják.

 

A terménytároláshoz használt eszközökről

A BUDISSA BAG által gyártott FARM BAGGER fóliatöltővel szemes terményeket vagy ömlesztett műtrágyát tudunk fóliatömlőbe tölteni.

A csigás töltőegység a gabonát vagy műtrágyát a fóliaalagútra felhelyezett háromrétegű műanyagtömlőbe továbbítja.

A 10 méterenként 30 tonna kukorica tárolására alkalmas, fény- és UV stabilizált fóliazsákok 2,4 méteres átérővel, 75 méter tárolási hosszban és 0,24 mm-es vastagságban kerülnek forgalomba.

A fóliában tárolt anyag kitárolásának eszköze a BUDISSA AKRON EXG 300 csigás kitároló.

A gép tüskés tekerőhengerére felteker annyit, amennyi terményre nekünk épp szükségünk van, minimális rés vágásával – majd onnan csigával való átrakással – biztosított a tömlő újbóli befedése, majd a művelet akár napokkal később történő folytatása.

 

Takarmányozáshoz

A kézimunka-igényes takarmányozás megkönnyítésére ajánlja az Axiál a Supertino bálabontó és kiosztót, a bálavágót és a teljesen komputervezérelt, 18 m3-es önjáró RMH Mixellent 18 önjáró etetőkocsit.

Trágyakezelés manőverezve.

A trágyázás kézimunka igényét már sok helyen váltják ki rakodókkal.

Épp ezért nem az újdonság erejére, hanem a bemutatott gépek manőverezési képeségeire hívták fel a figyelmünket a szarvasmarhatelepen.

A kiváló teljesítményű, megbízható GEHL SL 5240 SXT 2 speed rakodógép „Heavyduty”, nagy teherbírású hídrendszerrel és erős hajtáslánc rendszerrel a legnehezebb körülményeknek is ellenáll.

A mezőgazdasági teleszkópos rakodók piacán egyedülálló a Manitou MLT 735 120 LSU, hajtóműve kifejezetten mezőgazdasági felhasználásra tervezett.

Hidraulikus működtetésű váltó fordulatszám függő nyomatékváltós tengelykapcsolón keresztül kapja a hajtást, 4 előre- és 4 hátrameneti fokozattal.

A bemutatott Hyundai HL740XTD-9 homlokrakodó kanállal, raklapvillával, megfogókkal, speciális kanalakkal is felszerelhető, így speciális munkakörülmények között is használható.

Természetesen a munkagépek bemutatása nem történhetett volna meg erőgépek nélkül.

Az Axiál Kft. kínálatából jól ismert Landini, CLAAS ARION és Fendt traktorok különböző típusai közreműködésével zajlott a bemutató, az erőgépek részletes bemutatásától most a hely szűke miatt eltekintünk, Olvasóink ez ügyben is részletes felvilágosítást kérhetnek az Axiál Kft. munkatársaitól illetve tájékozódhatnak a www.axial.hu honlapon.

Az Axiál Kft. alapvető célja, hogy a hazai gazdálkodók olyan technikákat alkalmazzanak, amelyekkel tartósan versenyképesek lehetnek a termelés során.

Ez egy elfogadási, megértési és tanulási folyamat, ami akár hosszú évek alatt valósul csak meg.

Ehhez járulhatott hozzá ez a hagyományt teremtő szakmai rendezvény.

 

Sándor Ildikó