fbpx

Kitekintő május – Mi történt a nagyvilágban?

Írta: - 2017 május 05.

Termeljünk GMO-mentes szójababot Európában!

Termeljünk GMO-mentes szójababot Európában!

A 2012-ben alapított bécsi „Donau Soja” egyesület célkitűzése az, hogy 2025-ig szójabab-szükségletünk felét saját elvárásaink szerinti minőségben magunk termeljük meg. Ma már 21 ország 270 termelő, kutató és kereskedő cége törekszik erre. Magyarország is csatlakozott a Duna-térség GMO-mentes kezdeményezéséhez. Az érintett országokban az utóbbi öt évben a szójabab vetésterülete a kezdeti 939.012 hektárról (Ukrajnát is beleszámítva) 1,6 millióra nőtt. 2016-ban a teljes termésmennyiség 4,1 millió tonna volt.

AGRITECHNICA 2017: fókuszban a fenntarthatóság

AGRITECHNICA 2017: fókuszban a fenntarthatóság

A világ idei legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállításának jelszava: „Zöld jövő – észszerű technológiák”. Hannoverben november 12-től félmillióan láthatják 2.900 kiállító mindenre kiterjedő kínálatát. A „Green Future – Smart Technology“ szlogenben a „Smart” jelentése „okos, elegáns, finom, ügyes, rafinált” is lehet, arra utalva, hogy egyszerűbb megoldásokkal is érvényesíthetők a gazdaságosság, a környezetvédelem és a társadalom elvárásai.

Sertésbrucellózis Felső-Ausztriában

Sertésbrucellózis Felső-Ausztriában

A hullámláznak is nevezett brucellózis kórokozója emberre csak akkor jelent veszélyt, ha napi rendszerességgel kerül érintkezésbe fertőzött állatokkal. A Grieskirchen környéki gazdaság 70 kocáját már levágták – az állomány felénél kimutatható volt ez a betegség. 13 másik gazdaság vásárolt innen malacokat. Ezeket meg kell keresni, le kell vágni az állatokat, és esetleges fertőzöttségüket ellenőrizni kell. A környékbeli vadászoknak a lelőtt nyulakat is le kell adni vizsgálatra.

A világ legnagyobb tehenészeti telepe

A világ legnagyobb tehenészeti telepe

Kína északkeleti sarkában levő Mudanjiangban már készül a 100.000 tejelőtehenet befogadó telep. Amikor elkészül, ez lesz a világ jelenleg legnagyobb ilyen létesítménye. A „Kínai-orosz bemutató gazdaság” néven futó projekt bekerülési költsége körülbelül 137 millió euró. Az állatok takarmányát 100.00 hektárnyi területen termelik meg, amelynek egy része Oroszországban van. Ha a 2018. évi felfutási szakasz eredményes lesz, akkor a kínaiak még 200.000 ha orosz földet bérelnének.

Magnéziummal és kénnel felturbózva

Magnéziummal és kénnel felturbózva

A kijuttatott nitrogén és más tápanyagok a növény számára sokkal jobban felvehetővé válnak, ha a talaj Mg+S-tartalma is optimális. A magnéziumszulfát nem savanyítja a talajt, semleges pH-hatású. A termésbiztonság zálogának tekinthető – a német K+S saját bányáiból származó – ESTA® Kieserit ásványi trágya felhasználásának előnyeiről, módjáról és a különböző kultúrákban javasolt dózisairól egy különleges kialakítású füzetből tájékozódhatunk, amely a 30/232-01-54 számon a postacím megadásával ingyenesen elérhető.

SHREDLAGE® – a silókukorica feltárásának új eszköze

SHREDLAGE® – a silókukorica feltárásának új eszköze

A CLAAS JAGUAR járvaszecskázójának SHREDLAGE® szemroppantó hengerpárja lett „a 2017. év gépe” Párizsban. Használatával a silókukorica szecskahossza szokatlanul hosszú, akár 26-30 mm is lehet. Az intenzív szemroppantással sokszorosára nő a szecska felülete. Betároláskor javul a bakteriális fermentáció, etetéskor pedig az emésztés. Nagyobb a tejhozam, egészségesebb az állat. Csökkenthető az abraktakarmányok mennyisége, és olyan szerkezetjavító összetevőkre sem feltétlenül van szükség, mint a szalma. Gyártja a CLAAS Industrietechnik Paderborn.

Ipari turizmus – látogassa meg az MTZ gyártóüzemét!

Ipari turizmus – látogassa meg az MTZ gyártóüzemét!

A traktorállományunk legjelentősebb hányadát képező MTZ-traktorok fehéroroszországi gyárát 1946-ban alapították. A „Belarus” márkanéven világszerte ismert traktorok minszki gyára mostantól kezdve látogatható. A legfeljebb 30 fős csoportban 12 év alatti gyermek nem lehet. Orosz, angol, spanyol vagy német nyelvű idegenvezetővel a 10, illetve 13 órakor kezdődő gyárbejárás személyenként 9 rubelbe kerül. Bővebben: [email protected].

Nehéz a bormarketing – óriási a verseny!

Nehéz a bormarketing – óriási a verseny!

A Düsseldorfban március közepén tartott ProWein szakvásáron 60 ország több mint 6.500 kiállítója mutatkozott be – köztük hazánk is. Az erőviszonyokról annyit, hogy a kiállítók fele Olaszországból (1.600) és Franciaországból (1.500) érkezett, majd a rangsorban Németország következett 1.000 kiállítóval, 600 tengerentúli borászt és borkereskedőt, az osztrákokat, a spanyolokat és a portugálokat megelőzve. A közönség „sztárja” Sting toszkánai Il Palagio borászata volt. A szupersztár felesége, Trudie Styler társaságában mutatta be saját borait.

Lánctalpassal a szőlősorok között

Lánctalpassal a szőlősorok között

Meredek szőlőhegyekre készült a Modena-i Andreoli Engineering alacsony súlypontú lánctalpas eszközhordozója. A keskeny nyomtávú UT 110 alapgéppel a talajművelés, tereprendezés, műtrágyaszórás, permetezés és még a betakarítás is veszélytelenül megoldható. A sorok végénél a gép saját függőleges tengelye körül is megfordulhat, nincs szükség széles szabad sávokra. A légrugózású vezetőülésben helyet foglaló vezető élvezheti a légkondicionált és a karbonszűrön keresztül megtisztított levegőjű belteret.

Az FMC rátette a kezét a DuPont növényvédelmi ágazatára

Az FMC rátette a kezét a DuPont növényvédelmi ágazatára

A Dow Chemical és a DuPont egyesülésével a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari vállalata jön létre. Az engedélyezés feltétele, hogy a nálunk eddig csak különleges betakarító gépeiről ismert óriáscég, az FMC 1,2 milliárd $ és „Health and Nutrition” üzletága ellenében megkapja a DuPont rovar- és gyomirtószer-portfóliójának, valamint K+F kapacitásának nagyobb részét. Az ügylet révén az FMC 2017-ben 1,5 milliárd $ bevételre és 476 millió $ adózás előtti eredményre számít.

Napfény gombnyomásra

Napfény gombnyomásra

A világ legnagyobb mesterséges napja süt 2017. március 23. óta az Aachen melletti Jülichben, a németek Légiközlekedési és Űrutazási Kutatóközpontjában (DLR). A nap energiáját koncentráló naptornyokkal eddig is állítottak elő hidrogént vízből, majd a hidrogénből más üzemanyagokat. A kutatáshoz azonban megbízható energiaforrás kell. A DLR 7,9 millió € értékű napja 149 fénysugárzóval a földfelszíni napsugárzás 10.000-szeresét bocsátja ki. 20 x 20 cm méretű fókuszában 3.000 Co a hőmérséklet.

A Szakadáth-Gépker Kft. a LELY szálastakarmány gépeinek hivatalos importőre Magyarországon

A Szakadáth-Gépker Kft. a LELY szálastakarmány gépeinek hivatalos importőre Magyarországon

Nagyra nőtt, de alaptalan az a hírlapi kacsa, amit a Lely felvásárlása körül fújt fel a külhoni és részben a magyar sajtó.Egy sokéves folyamat első 100 lépéséből az első 2-nél járunk. Az AGCO részéről még csak szándék-kinyilvánítás történt a Lely felé, ha tehát egyáltalán lesz felvásárlás, az is hosszú évek folyamatában valósulna meg. Ha egyáltalán így lesz, akkor sem várható olyan fordulat, ami az eddig is gyors és minőségi szolgáltatást nyújtó Lely-márkaképviselet munkáját befolyásolná. Alkatrész, lelkiismeretes szerviz- és egyéb szolgáltatásaink hosszú távon biztosítottak, és a Szakadáth-Gépker, valamint a Lely iránti folyamatosan növekvő érdeklődés magabiztos piaci jelenétet biztosít a jövőben is – nyilatkozta Szakadáth László.

Helmut Claast a „Feltalálók Oscar-díjával”, a Diesel-éremmel tüntették ki

Nevéhez fűződik a moduláris felépítésű DOMINATOR, világszerte a leghíresebb kombájn. Az ő idejében fejlesztették ki a DOMINATOR hatékony utódját, a LEXION-t. Sikertörténetének mérföldköve a JAGUAR önjáró silózó, mellyel a CLAAS világpiac-vezető lett. „Nagyon különleges dolog, ha valaki több mint 90 évesen még egy ilyen kitüntetést vehet át” – nyilatkozta Helmut Claas a müncheni Német Múzeum dísztermében tartott ünnepélyes eseményen.