fbpx

A takarmányozás szerepe a hőstressz okozta gazdasági károk elkerülésében

Írta: - 2017 május 15.

A cikk megírásakor április közepén jártunk, de már több nap mérhettünk 25 °C-ot meghaladó legmagasabb hőmérsékletet. Természetesen az esti lehűlés ezt még ellensúlyozni tudja, de a tehenek felkészítését a szélsőségesen magas nyári melegre már most érdemes elkezdeni. A legnagyobb problémát azok a nyári napok, hetek okozzák, amikor a magas napi középhőmérséklet magas relatív páratartalommal társul. Ebben az esetben beszélhetünk hőstresszről, mely az étvágytalanságot, a szárazanyag-felvétel és ezzel egyidejűleg a termelés csökkenését okozza. Az elmúlt évek időjárási változásai azt mutatják, hogy a hőségnapok számának növekedésével számolnunk kell.

A szarvasmarhafajban az optimális és a semleges hőmérsékleti zóna eléggé tág intervallumú (-15 – +20 ̊C), de júniustól szeptemberig sok esetben mérhetünk ennél magasabb hőmérsékletet. A húshasznú anyatehenek jobban tolerálják ezt az időszakot, de a borjak számára megtermelt tej mennyisége így is csökken, ami a választási súlyt befolyásolja. Intenzív tejelőállományok esetében pedig mindenképpen külső beavatkozás szükséges a gazdasági károk enyhítésének érdekében.

A hőstressz gazdasági hatásai

Abban az esetben, amikor a magas páratartalom miatt a tehenek testfelületről történő párologtatása csökken, már nem képesek a hőmérséklet emelkedését megfelelően ellensúlyozni. Megváltozik az állatok viselkedése, csoportosan összeállnak, nem pihennek, a légzésszám fokozódik, de a belső szervek vérellátása lassul.

A viselkedés megváltozásán felül az első szembetűnő probléma az állatok étvágyának csökkenése. Nem fogyasztják el a kiosztott takarmányt, rövidül a kérődzésre fordított idő, és romlik az elfogyasztott takarmány emésztési hatásfoka. A kérődzés csökkenése miatt kevesebb nyál termelődik és jut a bendőbe, ami növeli az acidózis kialakulásának kockázatát. Ez a jelenség különösen nagy kockázatot jelent, ha nem megfelelő a beállított tömegtakarmány–abrak arány, illetve ha a tejtermelés csökkenését a takarmány abrakadagjának emelésével ellensúlyozzuk. Ebben az esetben ugyanis még több könnyen emészthető szénhidrát kerül a bendőbe, ami egyértelműen a pH csökkenését és a bendőacidózis kialakulását fogja eredményezni.

A szárazanyag-felvétel és az emésztés hatásfokának csökkenése akár 10-15% tejtermelés-csökkenést is okozhat, ami egy átlagos 28 literes fejési átlagot tekintve 2,8-4,2 literrel kevesebb értékesített tejet jelent tehenenként naponta. Ez egy 300 fejt tehenet számláló gazdaság esetében naponta 1000 liter tejet, 90 forintos átlagáron számolva 90.000 Ft veszteséget jelent. A magasabb termelésű tehenek esetében a termelés csökkenésének mértéke akár a 20-30%-ot is elérheti.

A hőstresszes időszakban a tehenek ellenálló-képessége is csökken. Gyakoribbá válnak a tőgygyulladásos esetek, emelkedik a szomatikus sejtszám. Tovább fokozhatja ezt a problémát, ha az istálló higiéniája nem megfelelő, és a tehénnek lehetősége van az itatóból kifolyt vízbe, esetleg a trágyalébe belefeküdni.

A szaporodásbiológiai mutatók szintén romlanak, csökken az ivarzó tehenek száma, emelkedik a termékenyítési index, több lesz a magzatfelszívódás, vetélés. A szaporodásbiológiai mutatók romlása nem csupán közvetlen gazdasági hátrányt jelent a megnövekedett költségek miatt, de az ellések eloszlásának egyenetlenségét is okozza. Ez a jelenség egyes időszakokban relatív tejhiányt, míg máskor tejtermelési csúcsot eredményez, aminek piaci hatásai is érzékelhetőek.

A takarmányozás hatása a hőszabályozásra

Az elfogyasztott takarmányok emésztése során úgynevezett fermentációs hő keletkezik, ami segít a testhőmérséklet szabályozásában. Ennek köszönhető, hogy akár -15°C hőmérsékletben sem csökken a tehenek tejtermelése. Ezt az elmúlt télen minden gazdálkodó tapasztalhatta is.

A hosszantartó nyári melegben azonban pont ez a fermentációs hő fogja nehezíteni a belső hőszabályozást, a testhőmérséklet optimális tartományban való megtartását. A rostgazdag takarmányok fermentációja több hőt termel, mint a könnyen emészthető takarmányadagok lebontása. Az állatok étvágya, szárazanyag-felvétele amúgy is csökken, tehát a takarmány táplálóanyag-koncentrációjának megtartása érdekében növelni kell az energia- és fehérjebevitelt, tehát kézenfekvő megoldás az adag abrakarányának megemelése. És itt mindjárt egy óriási ellentmondásba ütközik a tenyésztő. Amennyiben csökkenti a TMR rostkoncentrációját, támogatja a tehén hőszabályzórendszerét, de a magasabb abrakadag-bevitel növelni fogja az acidózis kialakulásának kockázatát.

Puffer-stratégia a hőstressz okozta veszteségek csökkentésére

A hőstresszes időszakban a takarmányadagok összeállítása során a legfontosabb feladat az egyenletes termeléshez szükséges tápanyag-koncentráció fenntartása mellett az egészséges bendőműködés biztosítása. Ennek egyik lehetősége, hogy a könnyen emészthető szénhidrátok etetése miatt bekövetkező pH-csökkenést bendőpufferek etetésével ellensúlyozzuk. Természetesen bendőpuffer alkalmazása egész évben szükséges az intenzív tejelő tehenészetekben, de a hőstresszes időszakban elengedhetetlen a használatuk. Már tavasszal érdemes az általánosan használt szódabikarbóna egy részét hosszú hatású, összetett pufferre cserélni, ami bár első ránézésre a takarmányozási költség emelkedését mutatja, a vele elért hatás éppen ennek ellenkezője lesz.

Vizsgálatok alapján a legjobb hatást az elmeszesedett tangeri algákból készült pufferek alkalmazásával lehet elérni, mivel szerkezetüknek köszönhetően a hagyományos pufferekhez képest több savat képesek megkötni. Másik előnyük, hogy lassan bomlanak le, így a takarmányfelvételt követően folyamatosan fejtik ki hatásukat.

Kombinált bendőpufferek előnye abban rejlik, hogy tartalmaznak olyan makro- és mikroelemeket, melyek szükségesek a bendőbaktériumok szabályos működéséhez, illetve erősítik a szervezet védekező mechanizmusait. Illóolaj-tartalmuk fokozza az állatok étvágyát, szárazanyag-felvételét, élesztőtartalmuk pedig kedvezően hat a tejtermelésre és a tej beltartalmára.

A zavartalan termelés érdekében már most érdemes felkészülni, és teheneinket felkészíteni az elkerülhetetlenül bekövetkező hőstresszes napokra!

Kürthy-Molnár Zoltán
Timac AGRO Hungária Kft.