fbpx

Félti a talaját? Ezzel menjen rá!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 március 06.

A minap végződött párizsi SIMA-expón mutatta be a Trelleborg változtatható abroncsnyomást működtető endszerét. A cég szerint küszöbön áll, hogy a következő évtizedben 400%-kal nő a precíziós alapokon gazdálkodók száma, így a vezető nélküli gépek és az interneten irányított robotok gyorsan valósággá válhatnak a modern mezőgazdaságban.

A Trelleborg VIP Variable Inflation Pressure (Változtatható Abroncsnyomás-) rendszere egy okos és autonóm kerékszisztéma, mely képes egyedül beállítani a nyomásértéket a gabonakombájnok gumiabroncsaiban, műveletek közben terheléstől függően, optimalizálva az abroncs lenyomatát minél kisebb talajtömörödés eléréséhez. Pierro Mancinelli, a Trelleborg K&F igazgatója szerint „a precíziós gazdálkodási technológiákat a megművelt területek több mint 5 százalékán alkalmazzák, de ez a következő évtizedben elérheti majd a 20 százalékot. A vezető nélküli gépek és az interneten irányított

A robotok gyorsan valósággá válhatnak a modern mezőgazdaságban, segítve a gazdákat, hogy többet termeljenek, kevesebbel”.

A Trelleborg VIP™ rendszerét jelentős előrelépésnek érzik a cégnél a piacon lévő rendszerekhez képest, mert a VIP™ system nemcsak az abroncs nyomásának mérésére és/vagy változtatására képes, hanem, intelligens rendszer lévén, meghatározza és beállítja a megfelelő nyomásértéket a megfelelő időpontban és helyen, emberi beavatkozás nélkül. Ez teljességgel megfelel a precíziós gazdálkodás filozófiájának. Tesztek bizonyították, hogy a VIP™ system jobb flotációt eredményez, akár 10,5 százalékkal alacsonyabb talajtömörítés és akár 5 százalékkal magasabb terméshozam érhető el a standard kerekekkel összehasonlítva. A standard kerekekben a nyomás állandó, így a lenyomat a terheltségtől függően változik, korlátozva az abroncs hatékonyságát. A Trelleborg VIP™ system a terheltségtől függően változtatja a nyomást, így a lenyomat állandóan a maximális értéken lesz.

Az egyenesen a felnibe integrált, VIP™ rendszer több érzékelővel mér különböző paramétereket (terheltség, nyomás, hőmérséklet), melyeket egy központi processzor dolgoz fel, ugyanakkor irányítja a kompresszort és a szelepházat a nyomásérték beállítására. A VIP™ system automatikusan érzékeli, hogy a gép szántóföldön vagy közúton halad, és megfelelően változtatja a nyomást. Ugyancsak érzékeli, amikor ugyanazon tengelyen valamely abroncs leterhelése különbözik a másikétól. Nagy előnyt nyújt lejtős területeken, ahol a VIP™ system két különböző nyomásértéket határozhat meg a kapott adatoknak megfelelően, maximális biztonságot nyújt, nagy flotáció, állandó lenyomat, kiváló kezelhetőség és alacsony talajtömörítés mellett. Mindezek nagyobb hatékonyságot és termelékenységet biztosítanak a gazdáknak, továbbá hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás és a környezetszennyezés csökkentéséhez.