A koktélparadicsom kultusza

Borítókép
 A koktélparadicsom kultusza

Az áruházakban a vásárlók keresik, veszik/viszik, mint a cukrot, a mézédes bogyókat. Talán ez lehet a jövő, kevesebbet, kisebbet, de a legjobbat? Elképzelhető, hogy már-már olyannyira ínyencek vagyunk, hogy inkább kevesebbet, de mindenből a legjobbat, minőséget fogyasszuk. A kevesebb jobb, mint a sok és kevésbé minőségi élelmiszer, ami nem növeli az élvezeteket úgy, mint az a koktélparadicsom, amit az Árpád-Agrár Zrt. területein hétről hétre szüretelnek.

- Magyar Ákos kertészmérnök, az egyik szegvári üvegház területi vezetője számolt be azokról a szempontokról, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a legjobb minőségű koktélparadicsom teremjen.

Szegváron vagyunk, ahol már nem mondható újnak az az üvegház, amelyben koktélparadicsom terem. Milyen fajtákról van szó, mekkora területen termelik, és mi mondható el erről az évről?

- Két fő fajtánk van, az Ardiles és a Tomaggino, és természetesen egy kisebb területen kísérleti jelleggel vannak más fajtáink is. A Tomaggino 7200 m2-en, az Ardiles pedig 8280 m2-en terem.

Négyzetméterenként egyik, ill. másik fajtából mennyi terem, és milyen minőségi és mennyiségi változásról van szó?

- Szerencsés helyzetben vagyunk mivel az idei év és a 2 évvel ezelőtti kultúra egészen jól összehasonlítható, ugyanis hasonló volt az ültetés ideje. Körülbelül ½ kg-mal-egy kilóval több terem négyzetméterenként, mint a korábbi kultúra esetén.

Koktél és cherry fajtákról beszélünk, ez alatt azt értjük, hogy annak 24 gramm/bogyó a tömege, ezzel reményeink szerint négyzetméterenként mintegy 29 kg átlagot szeretnénk elérni, jelen esetben ez heti 1,3-1,4 kg/m2 mennyiséget jelent.

Mi minden határozza meg a mennyiség növekedését és minőséget?

-A mennyiséget maga a beültetett tőszám határozza meg, azaz a négyzetméterenkénti tőszám, a fajta terméspotenciálja, hogy mire képes az adott fajta, továbbá az is, hogy milyen hőmérsékletet tartunk. Ha egy kicsit vontatottabb az érés, akkor nagyobb bogyójú fürtöket kapunk, ha viszont direktebb, gyorsabb érés megy végbe, akkor kisebbek lesznek a bogyók a fürtön. Az ízét az befolyásolja, hogy mit kap a növény, tehát magasabb EC-tartalom mellett kellemesebb, finomabb paradicsomot kapunk.

Az egészséges élelmiszerről sokszor szó esik. Beszéljünk egy kicsit a biológiai növényvédelemről is; ez fontos és lényeges szempont a minőségi kérdésben?

-Igen, a cégcsoporton belül kiemelt szerepet kap a biológiai növényvédelem, és amit csak lehet, azt biológiával vagy biológiai értékű szerrel próbálunk kezelni. Ennek javarészét a rovarkártevők elleni védekezés teszi ki: az üvegházi molytetű ellen egy mediterrán poloskát használunk, levéltetvek ellen fürkészdarazsakat, valamint biológiai input anyagokat is alkalmazunk, például a sárga ragacsos szalagokat. Ezek mind vegyszermentes termékek, és ami még nagyon fontos és lényeges is, hogy a beporzáshoz poszméheket alkalmazunk.

Fontos még a higiénia is: ebben a pillanatban sem tudunk bemenni az üvegházba, kivéve azokat, akik bent dolgoznak, de ők is csak és kizárólag a megfelelő védőruhában. Miért lényeges, hogy a higiénia ilyen szigorúan legyen betartva?

- Nagyon időszerű ez a kérdés, ugyanis az elmúlt időszakban jelentkezett egy igen sok nehézséget okozó fertőzés, és ennek kapcsán hoztunk egy olyan döntést, hogy megszigorítjuk az üvegházba való bejutást. Erre a vírusra a NÉBIH (ToBRFV vírus) is felhívta a figyelmet. Németországban, Hollandiában már problémákat okozott, de Romániában is megtalálták. Erre való tekintettel lépett életbe az egyik korlátozásunk, a másik egy alaphigiéniai, amely baktérium és bármilyen bevihető kártevő, kórokozó ellen irányul. Nagyon jó helyen vagyunk ebben a termesztési kultúrában, mindenféle probléma nélkül, és ezt szeretnénk is megtartani, továbbvinni novemberig, hiszen akkor nagyon szép eredményeket tudunk elérni.

A higiéniát, a terméshozamot és egyáltalán a szakmát, azaz mindent a lelkén viseli, sőt folyamatosan képzi is magát. Miért tartja ezt annyira fontosnak, hogy ebben a szektorban, ezzel a lelkesedéssel és hivatástudattal éljen, dolgozzon és másokat is erre ösztönözzön?

- Ennek valószínűleg nagyon önző oka van; ha jól dolgozunk, és problémamentesek tudunk lenni, akkor kevesebb terhet cipelünk és kevesebb idegeskednivalónk is van, és persze kevesebb dolgunk a kultúrával. Ha az alapkövetelményeket be tudjuk tartani, úgy a higiéniát, mint a munka megszervezését illetően, akkor könnyebb dolgunk van, és lendületesebben, hatékonyabban dolgozhatunk. A tanulásról pedig csak annyit, hogy az mindig szükséges, de az üzemi gyakorlat az, ami igazán fejleszti az embert.

Mit tesz az igazi szakember annak érdekében, hogy valóban kertésznek is érezze magát…?

- Nagyon korán kel és későn fekszik, de így van ez jól, és érdemes így élni, mert minden nap egy új kihívás, új feladatokkal. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a legfinomabb koktélparadicsom kerüljön az asztalunkra, és ezt csak szívvel és lélekkel lehet csinálni.

Szerző: Both Ildikó
Fotó: Magyar Ákos és Arany Sándor Gábor

 

Tartalom közti banner a cikk végére
no