fbpx

Fazekas Sándor: a mezőgazdaság a jövőben is nemzet fenntartó ereje lesz

Írta: - 2013 november 27.

A mezőgazdaság hatalmas lehetőségeivel a nemzet fenntartó erejét adja, és hogy ez a jövőben is így legyen, szükség volt a föld, a termelési kultúra védelmére, valamint a piaci értékesítés lehetőségeinek biztosítására – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Kunmadarason, a helyi gazdakör és polgári kör által szervezett gazdafórumon.

 

 

Fazekas Sándor: a mezőgazdaság a jövőben is nemzet fenntartó ereje lesz

 

 

A szakpolitikus rámutatott: az agrárszféra megerősítése érdekében általános lépésként vissza kellett szerezni az állam mozgásterét.

Csökkenteni az államadósságot, megszabadítani a településeket a fejlesztéseket bénító pénzügyi terhektől, a rezsicsökkentéssel pedig mérsékelni az emberek kiadásait.

Jogszabályok sora született a GMO-mentességért, a föld védelméért, az egységes agrárkamara létrehozásáért, a hungarikumnak számító értékekért, valamint a magyar termékekért – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

A miniszter előadásában szólt arról, hogy a korábbi hazai agrárpolitikák általában a termelés oldaláról közelítették meg a mezőgazdaságot.

„A magyar ember tud termelni úgy, mint egy német, olasz vagy holland, legfeljebb nehezebb körülmények között, kevesebb pénzért, de versenyképesen.

 

A fő probléma azonban az eladás, az értékesítés, a piac” – húzta alá.

Rámutatott: a külső piacokon rendkívül szervezett termelői csoportosulások vannak, a kereskedők szinte kizárólag csak saját országuk termelőitől hajlandók vásárolni.

Példaként említette az orosz piacot, ahol korábban a magyar termelők, termékfeldolgozók és exportőrök magukra hagyva küszködtek, és folyamatosan veszítették el pozícióikat.

Mára a keleti piacokon sikerült előbbre lépni, így a rendkívül igényes és azonnal fizetőképes orosz piacon 20 százalékos növekedést tudtunk elérni, és fejlődés jellemző az arab piacra is – tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy a piacszerzésért indított intézkedéssorozat keretében a kistermelők előtt a közvetlen értékesítéssel megnyitották a hazai élelmiszerpiacot, így részesedési arányuk azóta a korábbi 8 százalékról 12 százalékra nőtt.

A belső piacon a nagy kereskedői láncokkal is sikerült megállapodni a magyar termékek arányának növeléséről, amely így két év alatt, 2010 és 2012 között 70-ről 75 százalékra emelkedett.

 

MTI 2013. november 26.