fbpx

Komplex mikrobiológiai technológiával a termésbiztonságért!

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 16.

A klimatikus hatások közepette a folyamatos termésbiztonság érdekében „a biológiailag jól beérett talaj létrehozása a legbiztosabb megoldás, ami egyben a biztos és nagy termések alapfeltétele”. (Stefanovics P., 1975) Az AGRO.bio Hungary Kft. komplex mikrobiológiai technológiáját egy dunántúli példán keresztül mutatjuk be.

Az Algafix helyrehozta a jégvert kukoricát Kisdorogon

A Tolna megyei Kisdorogon él és gazdálkodik a háromgenerációs Brunner család: a családfő Brunner János, fia, Attila és unokája, Balázs. Attila bemutatása szerint édesapja a Hőgyészi ÁG-ban növénytermesztési ágazatvezető volt. 2002-ben megalapította a családi gazdaságukat. Mindhárman egyazon iskolába jártak, a szekszárd-palánki Csapó Dániel Szakközépiskolába, ahol fia, Balázs most 3. éves a technikus osztályban.

A háromgenerációs Brunner család

200 hektáron, 25-35 AK-s erdőtalajon gabonát, kukoricát és napraforgót termesztenek, sok az erodált domboldal. Édesapja nyugdíjas, de azt mondja „amíg fel tudok mászni a traktorra, addig csinálom.” Balázs a tanulás mellett besegít a munkába, s már ő is értékes segítség a számukra.

Brunner Attila több alkalommal hallott az itt következő termékek alkotta komplex technológiáról, és elhatározták az Algater, BactoFil Kukorica és Algafix kipróbálását, mert a saját földön szerzett tapasztalat a leghitelesebb.

Első benyomásait az Algaterről egy jó földnek számító, 6,6 hektáros táblán szerezte, amiben van egy nagyobb lejtő. Vetés előtt 4,5 q/ha pétisót dolgoztak be, és P9903 fajtát vetettek április 9-én, starterrel együtt. 2 napra rá kipermetezték a földfelszínre az Algatert. Június 17-én óriási jégeső volt, hatalmas jégdarabokkal. Ezt a földet csak súrolta a jég, de 1,5 óra alatt 40 mm csapadék hullott le. A felhőszakadás enyhén megmosta a földet, de nem annyira, mint amikor nem használtak Algatert. Aratásig még több nagyobb eső volt, de csak egy sekély vízmosás szelte ketté a területet, így a kombájn aratáskor könnyedén ment át rajta, ahol viszont nem használtak Algatert, olyan vízmosások keletkeztek, hogy a kombájn nehezen tudott aratni.

„Az a tapasztalatom, hogy az Algater jelentősen gátolja a talajeróziót!”

(Brunner Attila)

Három táblában, a simítózást követően 4,5 q/ha pétisót szórtak ki, kipermetezték s bedolgozták a BactoFil Kukoricát. Az április 10-i vetéssel együtt startert is szórtak. Az elvetett 100 ha kukoricából ez a három tábla mutatta a legszebbet! Kelés után ugrásszerűen megnőtt a kukorica, és a szomszéd táblákénál szemmel láthatóan nagyobb és szebb volt az állomány! Ezért úgy döntöttek, hogy erre a három táblára szórják ki az Algafixet. Június 14-én kipermetezték az Algafixet, majd 3 nap múlva jött egy 40 mm-es felhőszakadás jégesővel. Sajnos ez a három tábla a jégeső középpontjában volt, s komoly kár keletkezett.

A jégeső tépázta kukorica

A jégverés miatt szemmel láthatóan gyorsabban száradt a kukorica, ezért az elsők között aratták le ezeket a táblákat, 18,2%-os vízzel. Aratás előtt 6 t/ha termésre számítva meglepődtek, amikor a három tábla átlagtermése 9,2 t/ha lett.

„Megkérdeztem az összes gazdát, akinek elverte a jég a kukoricáját, de senki nem érte el a 7 t/ha termésátlagot! A terméstöbblet 2 t/ha volt a javunkra! A különbség egyértelműen a BactoFil Kukoricának, az Algafixnek és a jól hasznosult starternek köszönhető! A BactoFil Kukorica+Algafix kombinációt biztosan fogom alkalmazni, mert egyértelműen bizonyította, hogy jobb a kukorica kezdeti fejlődése, és a jégverés ellenére is jelentős többlettermést hozott a szomszédokhoz képest.” (Brunner Attila)

Dr. Kiss János
területi képviselő
AGRO.bio Hungary Kft.