fbpx

„Kincsünk a termőföld”

Írta: Agrárágazat-2021/01. lapszám cikke - 2021 február 06.

Ezzel a címmel 2020. november 24-én került sor a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének első konferenciájára. Az előadássorozat elsősorban a NAK-szaktanácsadók részére került meghirdetésre, mint akkreditált szakképzés.

 

talajbaktérium logósor

 

Több mint 200 szakember regisztrált a rendezvényre. A közel 4 órás szakmai fórum online felületen zajlott, a visszajelzésekből pedig látható, hogy sikerült mind tartalmát, mind megvalósulását tekintve egy színvonalas eseményt megrendezni. A Szövetség hitvallása a termőföldek és a talajélet védelméről, a talajoltás – mint hatékony eszköz – használatáról szól, így a konferencia a termőföldet állította középpontba. A talajok védelme közös érdek, ezért a Szövetség célja összefogni azokat a hazai vállalatokat, akik fontosnak tartják mind a magyar, mind az európai termőtalajok megtartását és javítását. A Szövetség tagjai (AGRO.bio Hungary Kft., BIOFIL Kft., Natur Agro Hungária Kft., Phylazonit Kft., TERRAGRO Kft.) a talajról, annak szerkezetéről, a talajélet jelentőségéről, talaj-mikrobiológiáról és a baktériumos talajoltás ismeretanyagáról tartottak előadást.

Az előadások során nemcsak tagok tűntek fel külön-külön prezentációikkal, hanem meghívott előadóként olyan szakmailag elismert résztvevők is jelen voltak, mint az Agrárminisztérium képviseletében Dr. Juhász Anikó mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Tőkés Gábor, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság engedélyezési osztályvezetője, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Számos hasznos és naprakész információ hangzott el a várható európai uniós támogatási rendszerről, szabályozásokról és a termésnövelő készítmények engedélyezéséről.

Az esemény Dr. Pénzes Éva ügyvezető (TERRAGRO Kft.) köszöntőjével vette kezdetét, majd Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének megnyitójával folytatódott, melyben az előadó hangsúlyozta, hogy nagy lehetőség van az online platformok kihasználásában, hiszen a megfelelő képzési forma és kommunikációs színtér megtalálása rendkívül fontos a célcsoport megszólításában.

 

 

A szakmai konferencia I. része a z Agrárminisztérium képviseletében Dr. Juhász Anikó mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár előadásával kezdődött, melyben fontos szerepet kaptak a 2023tól várható EU-s mezőgazdasági támogatási rendszer alappillérei, bemutatva a KAP legfontosabb lépéseit és azok hatását a magyar mezőgazdaságra. Következő programpontként Dr. Tőkés Gábor, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság engedélyezési osztályvezetőnek a termésnövelő anyagok engedélyezéséről tartott rendkívül tartalmas előadását hallgathatták meg a jelenlévők, melyben a szakember a hazai és az új uniós rendszerben történő szabályozást is érintette.

A szakmai konferencia II. részében stúdióbejelentkezésre került sor. A talajról, annak szerkezetéről, a talajélet jelentőségéről, talajmikrobiológiáról és a baktériumos talajoltás ismeretanyagáról tartott prezentációkat követően interaktív módon nyílt lehetőség kérdéseket feltenni az egyes előadóknak. A tagok szakmai körökben elismert vezetői a következő témákat prezentálták a szaktanácsadók számára.

  • A talajról, a talajélet jelentőségéről Dr. Varga Sándor szakmai vezető, biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnöktartott előadást a Phylazonit Kft. képviseletében. Majd Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.) a talajoltás jelentőségéről, szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy az eredményes és környezetbarát növénytermesztés egyik alappillére a baktériumos talajoltási technológia alkalmazása. • A növényi maradványok szakszerű kezelésének fontosságát hangsúlyozta prezentációjában Imreh Gergő, a Natur Agro Hungária Kft. szakmai és marketingigazgatója. • A mikrobiális oltóanyagok minőségi paramétereinek ismertetése mellett Máté Rózsa, a BIOFIL Kft. kutatási vezetője a gyártástechnológiáról és az iparágat érintő általános új kutatási-fejlesztési irányokról is adott tájékoztatást.
  • Végül a baktériumos talajoltás hozamnövelő és a minőségi paraméterek javulását bemutató független vizsgálatok eredményeit ismertette Dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kft. és a Magyar Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője.

 

talaj

 

Folytatásként egy pécsi helyszíni bejelentkezést láthattak a részvetők (BMKH – Baranya megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztálya, Pécs), ahol ötödik alkalommal került beállításra tartamkísérlet a 2020/2021-es évre vonatkozóan, őszi búza növénykultúrában. Összesen 4 cég talajoltóbaktérium-termékeit használták, emellett 2 kezeletlen és 1 plusz nitrogén műtrágya kontroll beállításával, összesen 6 ismétlésben.

Zárásként, egy látványos videó keretében a szövetség 4 tagja (AGRO.bio Hungary Kft., Natur Agro Hungária Kft., Phylazonit Kft., TERRAGRO Kft.) a megfelelő kijuttatási technológiát is bemutatta. Ennek azért van jelentősége, mert ez az egyik kulcseleme a baktériumos talajoltás hatékonyságának.

További információkért, az előadások anyagaiért érdemes ellátogatni a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének oldalára(www.talajbakterium.hu).