fbpx

VM: tovább növekszik a juhállomány

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 23.

VM: tovább növekszik a juhállományBudapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) – A magyarországi juhállomány tovább nőtt tavaly, az állatok száma 53 ezerrel gyarapodott, ezzel 2013-ban már meghaladta 1,2 milliót – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A gazdasági szervezetek juhállománya 4 ezerrel, az egyéni gazdaságok juhállománya csaknem 49 ezerrel emelkedett. Az anyajuhok száma 24 ezerrel nőtt, ennek több mint 90 százaléka az egyéni gazdaságoknál – ismertette a szaktárca.

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy a juhot tartó gazdasági szervezetek száma 415 volt tavaly, ezek a juhállomány 13 százalékát birtokolták, a juhállomány túlnyomó részét a 24 ezer egyéni gazdaság tartotta.

A juh- és kecskeágazat termelési értéke a mezőgazdaságban mindössze 0,7-1 százalék ugyan, az állattenyésztésen belül pedig 2,2 százalék, gazdasági jelentősége azonban a szaktárca szerint ezen jóval túlmutat társadalmi hatásai – így például a foglalkoztatásban, a biodiverzitás fenntartásában, a nemkívánatos növények terjedésének megakadályozásában betöltött szerepe – miatt.

Magyarország számos gyepterülete kizárólag a kiskérődzők tartására alkalmas, ezért a juhok létszámbeli gyarapodása kedvezően hat e területek hasznosítására és kultúrállapotban tartására – mutatnak rá a közleményben.

A VM emlékeztet arra, hogy az állattartó telepek korszerűsítése és a kérődző szerkezetátalakítási program keretében támogatást kaptak a juhtartók, az uniós források segítettek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésében is a tenyésztésben.

Kedvezően hat a gazdálkodók pénzügyi mozgásterére, hogy számos, kifejezetten a gazdálkodást és állattenyésztést segítő finanszírozási konstrukció érhető el a VM, a Magyar Fejlesztési Bank, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából – jelezték a közleményben.

Jelenleg is zajlik az átmeneti nemzeti támogatások kifizetése anyajuhtartás és anyajuh de minimális jogcímeken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Az MVH folyamatosan fizeti ki az anyajuh átmeneti nemzeti támogatást, amelynek keretösszege mintegy 29 millió forint. Ebből az MVH mostanáig 1,8 millió forintot utalt át 1378 gazdának. Az anyajuh de minimális támogatásnál a 2,1 milliárd forintos keretösszegből eddig mintegy 216 millió forintot fizetett ki 1555 állattartónak – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

MTI 2014. május 22.