fbpx

Fazekas: a világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 06.

Budapest, 2014. március 5., szerda (MTI) – A világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak, és ehhez a folyamathoz Magyarország aktívan kíván hozzájárulni – emelte ki Fazekas Sándor a családi gazdaságok világfórumának résztvevőit üdvözölve az esemény hivatalos megnyitóján szerdán, Budapesten.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédet mond a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Kovács Attila

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédet mond a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról.

MTI Fotó: Kovács Attila

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmezés-biztonság megteremtésében, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Ezért az ENSZ Közgyűlése e gazdálkodási forma kiemelt szerepét elismerve, 2014-et a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évévé nyilvánította.

Elmondta, hogy Magyarország megkülönböztetett figyelmet fordít a családi gazdálkodók felkarolására, és segíti őket különösképpen abban, hogy hozzájussanak a termeléshez szükséges ismeretekhez, megóvhassák a termőföld minőségét, illetve növelhessék termelési potenciáljukat. Magyarországon most több mint 460 ezer családi gazdálkodó, őstermelő van és a számuk folyamatosan növekszik – tette hozzá a tárcavezető.

José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója beszédet mond a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Kovács Attila

José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója beszédet mond a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról.

MTI Fotó: Kovács Attila

A háromnapos budapesti Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdaságokról című rendezvényen a világ családi gazdaságainak fejlesztése érdekében találkoznak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak szakminiszterei és politikusai, valamint tudósok, civil szervezetek képviselői, továbbá családi gazdálkodók a világ minden tájáról. Az esemény házigazdája a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Fazekas Sándor aláhúzta: a családi gazdaságok helyzetét hasonlóan ítélik meg José Graziano da Silva-val a FAO főigazgatójával, aki partner volt abban, hogy a mostani globális eseményt megszervezze a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tárcavezető szólt arról, hogy a magyar vidék – jórészt éppen a kisbirtokos családi gazdálkodóknak köszönhetően – olyan felhalmozott tudást, kulturális értéket, szellemi és épített örökséget őriz, amelyet meg kell óvni a jövő nemzedékek számára. Ezért a Nemzeti Vidékstratégia kidolgozásakor a többfunkciós mezőgazdasági modell kialakítása volt a cél.

A résztvevők családi fotója a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Kovács Attila

A résztvevők családi fotója a Családi gazdaságok világfórumán és találkozóján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2014. március 5-én. A március 4. és 6. között megrendezett fórumra több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezett a világ minden tájáról.

MTI Fotó: Kovács Attila

A magyar agrártárca olvasatában a mezőgazdaság fenntartható fejlesztése azt jelenti, hogy a természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás és a biológiai sokféleség megőrzése mellett, a bevált, korszerű technológiai megoldások alkalmazásával, a meglévő biológiai alapokra építve érnek el a gazdák minél magasabb hozamokat. Teszik ezt a számos ismert és feltáratlan problémát, veszélyt magukban hordozó genetikailag módosított szervezetek felhasználása nélkül – mondta a miniszter.

A mostani fórum négy alapvető összefüggésben kívánja elemezni a családi gazdaságok lehetőségeit. A családi gazdaságok szerepe a helyi és globális élelmezés-biztonság megteremtésében; a családi gazdálkodás és a fenntarthatóság három pillére – a társadalmi, környezeti és gazdasági szempontok összehangolása; továbbá a legfőbb kihívások és lehetőségek a mezőgazdasági beruházások számára a családi gazdálkodásban; valamint a nők és a fiatal gazdák szerepe a családi gazdálkodásban.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, hogy az eseményre több, mint 30 országból érkezett magas – főként miniszteri – szintű delegáció. A rendezvényen 104 ország mintegy félezer résztvevővel képviselteti magát.

MTI 2014. március 5.