Közös fellépés a kettősminőségű élelmiszerek miatt

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülésén, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, ami a kettősminőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat. A jogszabálytervezetből a fogyasztóvédelemi munkacsoportban folytatott tárgyalások során nemrégiben kikerült az élelmiszerek kettősminőségének gyakorlatát megszüntető rendelkezés.

A téma mezőgazdasági vonatkozásai miatt a visegrádi országok agrárminiszterei kérték a Tanács elnökségi feladatait 2019. év első félévében ellátó Romániát, hogy kezelje kiemelten a kérdést, s folyamatosan tájékoztassa a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsot a tárgyalások fejleményeiről.

Nagy István emlékeztetett, hogy a közép-európai tagállamok illetékes hatóságainak az elmúlt 2 évben végzett összehasonlító vizsgálati eredményei is igazolták a jelenség létezését, amit a V4-országok miniszterelnökei 2017 októberében közös nyilatkozatban ítélték el.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no